Ga naar hoofdinhoud

16-laagse optopping Karel Doorman

Achter een voile met stipjespatroon gaat een modern woongebouw schuil. Het is als een spannende doorkijkjurk, zo betitelt architect Marc Ibelings zijn ontwerp voor de Karel Doorman. Niemand ziet wat erachter gebeurt, staan daar bierkratten of rollators? En wat heeft de jurk met die oude winkels te maken?

Nu de Karel Doorman is opgeleverd, is niet alleen de bekende onderbouw maar ook het optoppen met 114 woningen goed in ogenschouw te nemen. Tot de verbeelding spreekt de zestienlaagse optopping op een bestaand winkelpand, waarbij de draagkracht van de oude constructie optimaal is benut. Dit wederopbouwicoon naar ontwerp van Jo van den Broek is geheel gerenoveerd en gereconstrueerd zodat het – na meer dan vijftig (!) verbouwingen – weer sterk lijkt op het oorspronkelijke ontwerp.

Bestaande draagkracht benut

De woontorens staan in feite op de oude constructie, die is uitgebreid met twee nieuwe betonnen kernen met een eigen fundering. De kernen leveren extra draagvermogen en vooral stabiliteit voor zowel de optopping als de onderbouw. Daardoor konden de oude kolommen worden ontlast van de horizontale krachten en waren zij, met een versterking van de funderingspoeren, in staat veel grotere verticale krachten op te nemen. Het innovatieve idee om de verborgen draagkracht van het bestaande winkelpand te benutten is van constructeur John Kraus van Royal Haskoning/DHV (voorheen D3BN). Door de opbouw niet zwaarder te maken dan 250 kg/m2 (tegenover het vijfvoudige van gangbare betonbouw) was dit kunststukje haalbaar.

Tekst: Josine Crone

Meer over de optopping van De Karel Doorman is te lezen in Bouwwereld 1 van 2013. Vraag hier een proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *