Ga naar hoofdinhoud

Opvallende gevels als visitekaartje deel 1


Architecten en toeleveranciers zijn zeer inventief als het om gevels gaat. Niet alleen op de computer blijkt veel mogelijk, maar ook in werkelijkheid. Van complete gevelafwerkingen tot opmerkelijke details. Hieronder een overzicht van bijzondere gevelafwerkingen.
Bekijk grotere foto’s in de fotoplayer onderaan het artikel

Groot geld

Het nieuwe Business Centre ‘1000’ in Kaunas in Litouwen is bekleed met geld. Groot geld, op gezeefdrukte glazen panelen die zijn geproduceerd en geleverd door Sas Glas van Saint-Gobain Glass Solutions (SGGS). Het totale geveloppervlak van 3200 m2 bestaat uit 2600 unieke glaspanelen, met 750 x 1720 mm als meest voorkomende afmetingen. Alle panelen – zowel de doorzichtbeglazing als de niet-doorzichtbeglazing – bestaan uit 8-16-6 mm glas, waarbij het gezeefdrukt patroon (SGG SERALIT EVOLUTION) aan de buitenzijde op het glas is aangebracht. De afbeelding stelt een oud 1000 LITA-biljet voor en voor gebruik ervan was toestemming nodig van de nationale bank van Litouwen. Een huidig 1000 LITA-biljet is circa 290 euro waard. Het idee van het enorme bankbiljet kwam van de Litouwse architect Rimas Adomaitis.

Speciale baksteen

In samenwerking met baksteenfabrikant Wienerberger Bricks ontwierp Molenaar & Van Winden architecten de Diabolo baksteen. Deze baksteen wordt gekenmerkt door twee afgeschuinde vlakken die door verschillende stapelingen verschillende patronen in de gevel geven. De steen is voor het eerst toegepast in Wijkcentrum Tanthof in Delft, waarbij gevels ontstonden met diagonale patronen. Voor de bakstenen gevels is tevens speciale lijm ontwikkeld, waarmee dunne voegen ontstaan bij de stapeling. De twee afgeschuinde vlakken van de steen zorgen voor opvallende licht- en schaduweffecten in de baksteengevels. De vormen van de ramen in het Wijkcentrum zijn aangepast aan de diagonale lijnen over de gevels.

Regenboog stucwerk

Het eerste project in Nederland van Friedensreich Hundertwasser (1928- 2000) is De Regenboogspiraal, de Ronald McDonald Kindervallei in Valkenburg. De kleurrijke architectuur is hier gerealiseerd met onder andere veel verschillende vormen kozijnen, kleuren in de gevels door o.a. gekleurd tegelwerk en keramische elementen voor de kolommen. Op de betonstenen in de gevels zijn eerst met zwarte tegels de golvende lijnen aangebracht. Tussen de tegellijnen is stucwerk aangebracht: eerst een grove laag en vervolgens een fijne laag, waarin met behulp van een speciale kam 15 mm diepe ribbels zijn aangebracht. Met een zachte bezem zijn de ribbels wat ruwer gemaakt. Het stucwerk is ten slotte geverfd in de zeven kleuren van de regenboog, die in elkaar overlopen. De lijnen zwarte tegels hebben een totale lengte van 3,9 km.

Gevederde gevel

Het nieuwe – nog in aanbouw zijnde – theater van Heerhugowaard krijgt een gevel waarin het verenpatroon van een reiger zichtbaar wordt. De reiger is – samen met korenaren – een belangrijk onderdeel van het wapen van Heerhugowaard. De gevelafwerking bestaat uit geglazuurde keramische leien (firma Leicon), in vier grijstinten. Dit product wordt vooral in Duitsland veel gebruikt als dakbedekking van traditionele woonhuizen. Bij de toepassing in de gevel van het nieuwe theater wordt een veel abstracter beeld bereikt. Door het schubachtige karakter krijgt de gevel iets van de veren van meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant. Het nieuwe theater, met een grote zaal in de vorm van een rode kool, is ontworpen door Jos van Eldonk (Soeters Van Eldonk Architecten).

Modern glas-in-lood

De entreegevel van het nieuwe bedrijfsgebouw/ontvangstcentrum van Leolux in Venlo is ontworpen door Wouter Stips, de huiskunstenaar van Leolux. Het ontwerp is gemaakt in de nieuwe huisstijl en geprint op semi-transparante kunststof kanaalplaten (Rodeca Systems). De 65 m lange gevel bestaat uit 8,0 m hoge platen (0,50 m breed, 40 mm dik). De driewandige polycarbonaatplaten zijn aan de binnenzijde voorzien van een full colour folie waardoor het daglicht en zonlicht naar binnen wordt gefilterd en er binnen een glas-in-loodeffect ontstaat. De platen zijn opgenomen in aluminium beglazingsprofielen. Het nieuwe gebouw voor Leolux is ontworpen door Jos van Eldonk van het Amsterdamse bureau Soeters van Eldonk Architecten.

Kantwerkgevel

Architectenbureau FAT (Fashion Architecture Taste) uit Londen zorgde met een bijzondere gevel voor een nieuwe identiteit van het schoolgebouw van SintLucas in Boxtel. Met zelfdragende witte prefab betonelementen die de vorm kregen van een rij topgevels en waarbij de driehoeken als kant zijn opengewerkt. Daarmee verwijst architect Sean Griffiths naar de gotische bakstenen kerk in het centrum van Boxtel. De kantwerkmotieven zijn doorgezet in de afscheidingen tussen tuin en voorplein. Op bijzondere wijze zijn in de prefab elementen ook onvolkomenheden gemaakt waardoor een soort ruïnekarakter ontstond. Ook in het interieur is het kantwerk doorgezet: op de randen van het verlaagde plafond in de aula, op glazen wanden van de lokalen en als wandversiering, in lichtobjecten.

Gepixeld gras

Arons en Gelauff Architecten ontwierp voor het grootste Nederlandse dierenopvangcentrum (180 honden en 480 katten) een dunne lichtgewicht gevel met een aanzienlijke kromming. Om segmetering van de platen te voorkomen, is gekozen voor horizontale gladde staalplaten van 1,5 mm dik. Om overlast van blaffende honden tegen te gaan, is een tamelijk gesloten gevel ontworpen die extra hoog is door de stapeling van de kattenverblijven op de hondenkennels. Door de hoger opgetrokken gevel zijn bovendien de installaties op het dak uit het zicht. De sendzimir verzinkte platen (max. 5,40 m lang en 0,50 m hoog) zijn gepoedercoat in twaalf groentinten, die een gepixelde versie vormen van het gras op de oude dijk naast de locatie.

Straatklinkers

Een speciale prijsvraag leverde aanvankelijk een drijvend architectuurcentrum op voor CASLa, het Kennis Centrum voor Architectuur Stedebouw en Landschap in Almere. Dit ontwerp – Floating Media – van de Franse prijswinnaars Jean-Philippe Lanoire en Sophie Courrian bleek echter te duur. Het nieuwe ontwerp staat aan de waterrand tegen een talud aan. Het dak van het gebouw sluit met een getrapte vorm, die als tribune gebruikt kan worden, aan op straatniveau. Eén speciale gebakken klinker voor plein en gebouw zorgen ervoor dat Casa CASLa opgaat in de openbare ruimte. De niet bepaald traditionele, multifunctionele lange smalle klinker is van een stevige Duitse klei en is toegepast in kleuren die variëren van roodbruin en rood tot zwart. In de gevels zijn de klinkers (afm. 45 x240 mm) verticaal verwerkt.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.