Ga naar hoofdinhoud

Opvallende spantconstructie voor duurzame stal

Metsä Wood plaatst in het Brabantse Riel haar eerste houten spantconstructie voor Nederland. Voor de bouw van een biologische stal maakt het Finse bedrijf gebruik van het ultra sterke Kerto, een hoogwaardige houtsoort.

Het Kerto spant is opgebouwd uit dubbele spantbenen  met daartussen Kerto-S dakliggers geklemd. De onderdelen zijn met bouwen aan elkaar gekoppeld. De verbindingen zijn niet maatgevend, waardoor liggers en kolommen zeer slank kunnen worden uitgevoerd.

De gordingen van 69 x 330 millimeter liggen hart-op-hart op een afstand van 1,38 meter. De spanten daarentegen op 6,75 meter. Een relatief grote afstand, aldus  Metsä Wood. Maar omdat zowel de gordingen als de spanten in Kerto zijn opgetrokken, levert deze afstand geen enkel probleem op. Sterker nog, het betekent in de praktijk minder kolommen. En dus meer flexibiliteit in het dagelijks gebruik.

Massiefhout

Samen met adviesbureau Search benaderde melkveehouderij Van Roessel Metsä Wood met de vraag om technisch mee te denken bij de constructieve uitwerking van de stal. Het resultaat is een compleet houten hoofddraagconstructie van Kento en Leno massiefhout voor zowel de melkveestal als de aansluitende commerciële ruimte. Daarnaast wordt een Thermowood gevelbekleding geplaatst en een schuin oplopend beloopbaar grasdak gerealiseerd.

Partijen

Ingenieursbureau Vreeswijk heeft de constructies van de fundering, de hoofddraagconstructie en de aansluitingen berekend. Vromans van Hal uit Alphen (NB) is verantwoordelijk voor de uitvoering. De ‘huisaannemer’ deed al eerder ervaring op met Kerto dakspanten in een biologische stal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *