Ga naar hoofdinhoud

Oude damwand in de gevel

Verzaagde azobé damwanden uit het Noordhollands kanaal vormen de buitenste gevel van museum Kaap Skil op Texel. De delen zijn zo verwerkt dat de gezaagde kanten niet in het zicht zitten. De bevestigingsmiddelen zijn aan de achterzijde aangebracht. Het museum wordt komende vrijdag (30 maart) officieel geopend.

Mecanoo architecten zocht voor het Maritiem & Jutters Museum Texel (nu Kaap Skil) naar een gevelmateriaal met duurzaamheid in brede zin: esthetische kwaliteit; een lange levensduur en milieuvriendelijk. Niettemin moest het nieuwe entreegebouw transparant blijven om een relatie te behouden tussen de straat en het achtergelegen buitenterrein als openluchtmuseum. Een glasgevel van gesmolten glas viel niet in goede aarde bij onder meer de omwonenden. Een glasgevel met houten voorzetdelen wilde Mecanoo alleen toepassen als dat hergebruikt hout zou zijn, wat tevens linkt naar het juttersverleden van Texel. In eerste instantie werd gedacht aan het verzagen van meerpalen, maar dat leverde veel materiaalverlies op. Uiteindelijk werd een partij oude damwanden gevonden uit het Noordhollands kanaal. De ideale oplossing.

10 km zaagwerk

Zagerij Pieter Dros (gevestigd op Texel) had er een enorme klus aan om van deze damwandplanken houten rekken als voorzetgevel te prefabriceren. Het leverde ongeveer 10 kilometer zaagwerk op. De latten werden vervolgens omgekeerd op de grond gelegd, zodat de boutverbindingen vanaf de achterzijde konden worden gemaakt. Omdat de houtbekleding aan de zijgevels strak tegen de beplating zit, zijn alle schroefkoppen verzonken in een voorgeboord gat.

Het hout is al in een heel vroeg stadium gekocht om zeker te weten dat het ontwerp haalbaar zou zijn. Er is een schaalmodel van de gevel gemaakt om te komen tot de juiste transparantie door te variëren met breedte en afstand van de latten. De houten gevel zit overigens op ruime afstand van de glazen voor- en achtergevels, doordat hiertussen een glazenwassersbordes is geplaatst. Het hout heeft ook een zonwerende functie, in combinatie met zonwerend glas in de gevel.

Drie bouwlagen

Het entreegebouw telt drie bouwlagen. De grootste daarvan is de kelder. Die is namelijk afgestemd op een grote maquette van de Reede van Texel in diverse tijdperioden. Om deze maquette een plek te kunnen geven, steekt de kelder zowel aan de voor- als aan de achterzijde buiten de bovenbouw. Op de begane grond van het gebouw bevindt zich een restaurantfunctie. De 1e verdieping is ingericht met uit de zee opgedoken materialen. Deze verdieping is voorzien van sheddaken waardoor volop daglicht binnenvalt. De sheddaken hebben verschillende vormen, zoals de golven van de zee. Het gebouw sluit daardoor ook goed aan bij de naastgelegen dorpsbebouwing van Oudeschild.

De bouw is uitgevoerd door Bouwcombinatie De Geus & Duin Bouwbedrijf uit Broek op Langedijk. Constructieadviseur was Pieters Bouwtechniek. Het museum is ingericht door kossmann.dejong uit Amsterdam.

Video

Bekijk een timelapse video over de bouw van het museum. Vanaf 1.27 worden de contouren van de bijzondere gevel zichtbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Oude damwand in de gevel

  • Ronald Molendijk - Wonen in Oude Sfeer

    De zaagkanten van oud hout zijn ook een optie. Hier een voorbeeld van kastdeuren d.m.v. hergebruik van 100 jaar oud grenen dakbeschot.

    http://twitpic.com/92qx0p

    Mooi gebouw!
    Hartelijke Groet,
    Ronald Molendijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.