Ga naar hoofdinhoud

Oude leemtechniek in nieuwbouw stadskantoor


In het ‘Hof van Coevorden’, het nieuwe stadskantoor van Coevorden, wordt met de oude techniek van stampleem een imposante muur gerealiseerd. Omdat leem de dichtheid heeft van beton draagt het bij aan een aangenaam binnenklimaat. Stucadoorsbedrijf Leemwerk voert het werk uit, naar een ontwerp van architectenbureau Rau.

Lemen muur van 13 meter lang
In de centrale hal verrijst de lemen muur van 13 meter lang en 7,5 meter hoog en 30 cm dik. Rau heeft deze lemen muur om een aantal redenen in haar ontwerp opgenomen. De massieve lemen muur verwijst naar de oude vestingmuur met slotgracht van kasteel Coevorden die hier vroeger lag. Maar ook de kenmerkende eigenschappen van leem, zoals het grote vocht- en warmteaccumulerend vermogen, spelen een belangrijke rol. Leem draagt op deze manier bij aan een aangenaam binnenklimaat. Leem als lowtec airconditioning!

Techniek
De techniek van stampleem is zeer oud. Aardvochtige leem wordt, laag voor laag, in een bekisting geschud en krachtig met grote stampers pneumatisch verdicht. Hierdoor krijgt de leem de dichtheid van beton en wordt hard als steen. Na verdichting wordt de volgende laag ingebracht en weer verdicht. Zo wordt naar boven toe gewerkt tot de gewenste hoogte bereikt is. Na het weghalen van de bekisting is een massieve muur zichtbaar, met een mooie aardse gelaagdheid.

Door de groeiende aandacht voor duurzaam bouwen is dit materiaal weer herontdekt. Hoewel arbeidsintensief, weet Leemwerk door een goede voorbereiding, gebruik van moderne hulpmiddelen en vergaande mechanisatie een strakke planning te hanteren. Waardoor een oeroud techniek, nog steeds prima past in een gangbare bouwplanning.

  • Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *