Ga naar hoofdinhoud

Overdekte tractorband voor De Graafschap

Het nieuwe multifunctionele voetbalstadion van De Graafschap in Doetinchem is ontworpen als overdekte tractorband waarin 20.396 toeschouwers plaats kunnen nemen. Licotec Daklicht ontwierp met een nog anonieme architect een eerste voorstel voor de nieuwe voetbaltempel in de Achterhoek.

De fabrikant van lichtdoorlatende dakconstructies heeft op verzoek van een aantal investeerders een eerste ‘proefballon’ ontworpen voor het nieuwe onderkomen van de club. Het stadion, dat 45 miljoen euro aan bouwkosten heeft, moet een groen ‘superboeren’-karakter hebben, waarbij veel aandacht uitgaat naar duurzame energie. Zo moet het schuifdak energieneutraal geopend en gesloten kunnen door middel van het eigen gewicht of windenergie, en is het stadion behangen met zonnecollectoren die de voetbaltempel van energie moeten voorzien.

Warmteopslag
Ook maakt het stadion gebruik van warmteopslag. Voor de bouw moeten gerecyclede en recyclebare materialen worden aangewend. Ook moet het lichtdoorlatende dak een innovatief zonweringssysteem herbergen. Licotec-directeur Perry Schopman laat nog in het midden wie de architect is, omdat deze “niet bestookt wil worden door bouwers en leveranciers”.

Commercieel directeur Henk Bloemers van De Graafschap geeft aan dat het ontwerp alles behalve definitief is. De Graafschap verwacht dat meerdere partijen in de bouwkolom met plannen komen richting de eredivisieclub. De Graafschap heeft de ambitie om binnen vijf jaar in een nieuw onderkomen te spelen. Half april wordt bekend op welke plek het stadion komt te staan.

Tekst: Eddy Buiting

Hieronder een animatie van Licotec

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *