Ga naar hoofdinhoud

Overheid gebruikt nog steeds fout hout in bouw


Nog altijd wordt bij veel bouwprojecten van de overheid ‘fout hout’ gebruikt. Dat meldt RTL Nieuws op haar website. De conclusie is van Milieudefensie op basis van eigen onderzoek.

Zo zou er bij de renovatie van het Paleis op de Dam, dat gisteren bij wijze van protest door activisten beklommen werd, onder meer niet-duurzaam okoumé-hout uit West-Afrika zijn gebruikt. Dat hout staat op de rode lijst van bedreigde soorten van de internationale natuurorganisatie IUCN.

Ministeries in de fout
Ook bij de renovatie van het Rietveld Paviljoen bij het Kröller-Müller Museum is fout hout gebruikt. Verder zouden bij de bouw van de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en het Rijksmuseum foute houtsoorten zijn gebruikt. Overigens deden de gemeenten en provincies het vorig jaar iets beter dan de landelijke overheid. Verantwoordelijk staatssecretaris Atsma wil niet reageren op het onderzoek.

Afspraken nauwelijks nageleefd
De Tweede Kamer besloot in 2005 dat er vanaf 2010 alleen met duurzame materialen zou mogen worden gewerkt bij bouwprojecten. Maar vorig jaar was dat slechts bij 30% van de projecten van de landelijke overheid het geval, zo blijkt uit het onderzoek van Milieudefensie.

Onderzoeksresultaten fout hout
Bij de groene projecten op het onderstaande kaartje is alleen maar goed hout gebruikt. Is een project oranje, dan heeft de opdrachtgever (overheid) wel om goed hout gevraagd, maar heeft de aannemer dat niet gedaan. Bij de projecten die als rood gemarkeerd zijn, heeft de opdrachtgever (overheid) helemaal niet om het gebruiken van goed hout gevraagd.

Bron: RTL Nieuws.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.