Ga naar hoofdinhoud

Overheid nog optimistisch over Zuidas-project

De gemeente Amsterdam en het Rijk zijn er nog steeds optimistisch over dat zij het prestigieuze Zuidas-project samen met private partijen kunnen gaan realiseren. Dat maakten zij woensdag bekend na overleg over hun bouwplannen voor het gebied rond de zuidkant van de ringweg A10 rond de hoofdstad.Financiële risico’s
Vorige maand bleek dat de marktpartijen die kandidaat zijn om aan het project mee te doen de financiële risico’s die ze zouden lopen te groot vinden. Met name de risicoverdeling van de infrastructuur is een punt van aandacht. Een deel van de snelweg A10 en een vier banen brede spoorlijn moeten namelijk onder de grond komen te liggen, met daarboven kantoren, woningen en voorzieningen.De gemeente en het Rijk gaan daarom deze zomer kijken hoe zij de plannen aantrekkelijker kunnen maken voor de zes banken, Schiphol en pensioenfonds ABP. Mogelijk neemt de overheid een groter deel van de financiële risico’s hiervan op zich.

Update 30-06-2008:

Zuidas is mogelijke geldschieter Fortis kwijt
Het miljardenproject aan de Amsterdamse Zuidas is een mogelijke geldschieter kwijt nu Fortis in zwaar weer verkeert. Een bank in geldnood neemt immers geen extra financieel risico in nieuw vastgoed, stelt Het Financieele Dagblad zaterdag.

Fortis kampt met een acuut geldtekort, onder meer door de aankoop van ABN Amro. De bank-verzekeraar verkoopt daarom een deel van zijn vastgoed, waaronder het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas, aldus het FD.

De gemeente Amsterdam en het Rijk uitten zich woensdag nog optimistisch dat zij het Zuidas-project samen met private partijen kunnen gaan realiseren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *