Ga naar hoofdinhoud

Parkeergarage van schoon beton

In het stadscentrum van Emmen wordt momenteel een bijzondere parkeergarage gerealiseerd. De garage wordt gebouwd met prefab elementen van Haitsma Beton die voldoen aan CUR-Aanbeveling 100 B1 voor schoon beton. Dat is voor een parkeergarage een uitzonderlijk hoge architectonische eis.

160 verschillende soorten elementen

De nieuwe ondergrondse parkeergarage wordt gebouwd met 385 TT-platen in 160 varianten. De grote diversiteit aan prefab betonnen elementen en de hoge esthetische eisen zijn uniek voor de bouw van parkeergarages. Strukton Civiel Projecten realiseert de tweelaagse, openbare parkeergarage voor 460 voertuigen in opdracht van de gemeente Emmen. Om de parkeergarage op deze krappe bouwlocatie te laten aansluiten op bestaande gebouwen, wordt er gebruik gemaakt van 160 verschillende typen TT-platen van 3,75 tot 15,55 meter lengte. Daarnaast is de diversiteit nodig om de hellingbanen, de uitkraging (oostkant) en de inspringing (westkant) van de bovenbouw mogelijk te maken.

Weinig repeteerwerk

Er zit voor Haitsma Beton weinig repeteerwerk in de prefab elementen, beaamt projectleider Jasper Doornbos. “Dat heeft grote impact op onze engineering en productie, die gebaseerd zijn op een hoofdontwerp van Strukton. En omdat er veel installatieleidingen in de druklaag verwerkt worden, moesten wij veel voorzieningen instorten, waaronder 645 centraaldozen en 1.540 elektra-doorvoersparingen. Bovendien moeten alle prefab elementen vanuit het bestek voldoen aan CUR-Aanbeveling 100 B1 voor schoon beton. Dat is voor een parkeergarage een uitzonderlijk hoge eis.” Inmiddels is de montage van de TT-liggers in volle gang. Begin 2013 moet de parkeergarage opgeleverd worden en kan de bovenbouw voor winkels en kantoren van start.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.