Ga naar hoofdinhoud

Parkeren in houten karloods


De karloods die vroeger bij Twentse boerderijen stond, was voor Raaklein Architectuur de inspiratiebron voor een parkeergarage in het centrum van Twello. In de gevel is zogeheten staand hout toegepast, in de vorm van verticale houten lamellen die onder verschillende hoeken tegen de gevel zijn geplaatst.

Deze lamellen waarborgen voldoende openheid voor natuurlijke ventilatie, die nodig is vanuit het oogpunt van brandveiligheid, terwijl ze overhoeks gezien toch een gesloten gebouw vormen. De lamellen zorgen ook voor voldoende daglicht en dus sociale veiligheid.

De toepassing van hout in de gevel was brandtechnisch gezien geen bezwaar. Gekozen is voor douglas, dat brandwerend geïmpregneerd is. CFD-berekeningen tonen aan dat de gevel daarmee brandveilig is.

Geluidsabsorptie
De parkeerdekken worden gedragen door een staalconstructie. Langs de gevel zijn stalen borstweringen aangebracht die dienst doen als aanrijbeveiliging. Deze borstweringen zijn echter ook gebruikt voor geluidsabsorptie. Daarvoor zijn ze deels voorzien van perforaties en een vulling met isolatiemateriaal.

Dat de parkeergarage een hellend dak moest krijgen, was voorgeschreven in het stedenbouwkundige plan. Voor een parkeergarage van drie lagen in een omgeving met veel woningen erom heen, was dat architectonisch een hele uitdaging, vertelt architect Rob klein Goldewijk.


Wolfseinden
Discussie met Welstandstoezicht was er onder meer over de toegepaste wolfseinden. ‘Die werden vroeger toegepast om te besparen op de bouwkosten. De daken waren toen nog van stro en veel goedkoper dan een topgevel. Maar het is hier niet alleen maar een element van nostalgie, maar ook functioneel. De afschuining van het dak zorgt namelijk voor meer daglicht in de smalle straat tussen de parkeergarage en de Aldi-supermarkt die daar tegenover in aanbouw is. En het vergroot het uitzicht voor de bewoners van de aangrenzende appartementencomplexen.’

Supermarkt
Het ontwerp van de supermarkt maakte deel uit van het zelfde project. Het parkeren is daardoor integraal opgelost, met een parkeerdek op het dak van de supermarkt. Dit parkeerdek is alleen bereikbaar is vanaf de eerste verdieping van de parkeerschuur. Bewoners van de aangrenzende appartementencomplexen kunnen vervolgens vanaf dit parkeerdek de tweede verdieping van de parkeerschuur bereiken. Tussen de hanenbalken ligt daar voor hen een privé-parkeerplaats.

De verbinding tussen de twee gebouwen bestaat uit twee stalen bruggen. Die zijn beide uitgevoerd als hellingbaan. Bij de vormgeving van de bruggen was het belangrijk dat er voldoende daglicht doorheen zou vallen om in de straat er onder een prettig verblijfsklimaat te behouden.

De parkeerschuur is voor Woningcorporatie Goed Wonen als Design en Build opdracht gerealiseerd door Continental Car Parks uit Twello. De bouw van de aansluitende supermarkt werd uitgevoerd door Bouwbedrijf Nikkels uit Twello.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.