Ga naar hoofdinhoud

‘Partij voor de Dieren beste voor de bouw’

Half augustus lanceerde HEVO een speciale stemwijzer voor de bouw. Inmiddels is de stemwijzer 1.300 keer ingevuld en hieruit blijkt dat de Partij voor de Dieren (27%), SP (22%) en D66 (19%) de voorkeurspartijen zijn voor professionals die zich bezighouden met kantorenhuisvesting. Opvallend is dat in een poll op deze site 33% van de respondenten kozen voor de VVD als partij die het het beste met de bouw voorheeft. Op twee staat de PvdA en op drie D66.

Belangrijke rol voor gemeenten

Maar liefst 85% van de professionals vindt dat gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en leegstand moeten bestrijden, omdat leegstand een bedreiging vormt voor de leefbaarheid van de stad. 79% is het eens met de stelling dat gemeenten verplicht moeten zijn om in gezamenlijkheid met het bedrijfsleven een leegstandsbeleid voor kantoren te definiëren. Ook bij deze stelling zitten alle partijen op dezelfde lijn. Bijna de helft van de professionals (48%) wil niet dat er een overheidsfonds komt om leegstaande kantoren te slopen.

Bestaande bouw versus nieuwbouw

Over de ontwikkeling van nieuwbouw zijn de professionals verdeeld. Een meerderheid (58%) is van mening dat projectontwikkelaars voorafgaand aan een nieuwbouwvergunning moeten aantonen dat huisvesting in bestaande bouw niet mogelijk is. Daarnaast is 53% van de professionals van mening dat een commerciële huurder die bestaande bouw boven nieuwbouw verkiest moet worden beloond. Zij delen hierin het standpunt van de meeste linkse partijen.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid blijkt in tijden van crisis toch heel belangrijk voor professionals in de kantorenmarkt. Maar liefst 61% is van mening dat een verplichte duurzaamheidberekening onderdeel moet uitmaken van de bouwvergunning. Minder uitgesproken zijn de professionals over de stelling dat alle nieuwbouw binnen vijf jaar energieneutraal moet zijn, 50% is het eens met deze stelling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “‘Partij voor de Dieren beste voor de bouw’

 • DPK-er

  @Jaap van den Bosch
  Ze ‘zeggen’ dat ze weer allemaal hun eigen koers varen, maar na de verkiezingen kunnen ze zo weer alles over boord gooien en voor het gemak verder met het kunduzakkoord gaan. In de debatshows lijkt het altijd of ze het niet totaal niet met elkaar eens zijn. Sterker nog, ze zijn deze verkiezingen druk bezig met elkaar te demoniseren.
  Maar uiteindelijk moeten ze toch overmorgen weer hun standpunten en idealen gaan onderverdelen op ruilkaarten om met de andere partijen te kunnen onderhandelen en samen te werken.
  We zullen zien wat er nog over zal zijn van het kunduzakkoord na overmorgen en of de tv-debatten wel of niet meer dan alleen show zijn geweest. Zelf denk ik dat na de bilderberg-group bijeenkomst van 2012 de kans groot is dat de VVD en D66 gaan samenwerken of in ieder geval een belangrijke rol nog gaan spelen.

 • Andriesse

  Hier blijkt maar weer eens dat we niet naar soundbites moeten luisteren, maar een evenwichtige afweging van een heel partijprogramma moeten maken. VVD is er inderdaad voor ondernemers, maar voornamelijk à la Bernie Madoff

 • Jaap van den Bosch

  @DPKer,
  Je zegt merkwaardig dat veel VVD is gestemd en dat D66 ook zo hoog staat.
  Hiervoor heb ik een theorietje, en dat is dat hiermee voor mij blijkt dat deze site voor het overgrote deel niet door echte bouwtechnici wordt gelezen, maar meer door ondernemers, die wel met de bouw te maken hebben, maar niet in direct technische zin, maar meer in ondernemerszin en daar liggen de belangen (uiteraard) net even anders, die bouwtechneut is meer de specialist in dienst van een onderneming, en zal zijn heil meer aan de linkse kant zoeken, want die zal zien bij einde arbeidscontract, wat deze tijd veel voor komt, dat hij of zij er bekaait afkomt met de punten uit het VVD & D66 programma, maar die groep is dus niet echt vertegenwoordigd op deze site is mijn theorie, voor hoeveel % het allemaal waar is mijn theorie weet ik natuurlijk ook niet, het is maar een theorie, maar dat weet je bij al die politieke partijen ook niet hoe groot het waarheidsgehalte is, als ze wat roepen, zie bijvoorbeeld maar het Kunduz akkoord waar je het over hebt, binnen 2 of 3 dagen hadden ze een akkoord, hoera stemming alom op dat moment, maar lijkt mij duidelijk daar houdt geen partij zich meer aan, ze varen allemaal weer hun eigen koers, die Kunduz was uiteindelijk alleen maar voor een financieel plaatje voor Brussel, dus inderdaad vergeet die maar, want ze waren het blijkt nu helemaal niet zo eens met elkaar.

 • DPK-er

  Merkwaardig dat er zo veel op de VVD stemmen als de partij die het beste is voor de bouwsector en dat ook D66 zo hoog staat.
  Dat terwijl ze met hun kunduz akkoord wel eventjes de woon-werkkilometers gaan belasten, BTW verhoging van 2% + een verhuurdersbelasting invoeren, de werkgever gaat geen personeel meer aannemen maar alles wordt uitzendkrachten omdat ze zes maanden van de werkloosheidsuitkering voor hun rekening moeten nemen en het bier wordt duurder met 10%.
  Hierdoor worden alle huisjes nog duurder waar niemand het geld voor heeft waar dan ook de banken niet voor willen investeren wat weer minder werk oplevert in de bouw en zo gaat de cirkel rond.
  Of zijn we allemaal het kunduz akkoord van de VVD, D66, CDA, GGL en CU al weer vergeten??

  En als bouwwereld zo’n poll doet, waarom dan niet gewoon alle 21 partijen op een rijtje? Aangezien toch 10% ‘anders’ kiest en ook dit weer een bijdrage levert aan het verduisteren van de kleine/nieuwe partijen waardoor iedereen alleen maar naar die ouwe meuk blijft kijken en op stemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *