Ga naar hoofdinhoud

Personeel werven voor de techniek: 3 tips

techniek

In bijna elke branche is er een tekort aan personeel. Dit is zelfs het geval nu er sprake is van een hoge inflatie, waardoor bedrijven het (soms) zwaarder hebben. Eén van die branches waar een groot tekort is, is de techniek. Dit grote tekort aan technici meldt ROVC al jaren, en het lijkt er niet op dat dit snel is opgelost. En met de energietransitie wordt de vraag, en dus het tekort, alleen maar groter. Ben jij ook op zoek naar technisch personeel, maar merk je dat het lastig is? Lees dan snel verder voor 3 tips die je verder kunnen helpen.

1. Kies voor zij-instromers

Sinds corona zijn veel mensen bezig met het omscholen naar een andere functie. Dit is dan ook een mooie kans voor bedrijven binnen de techniek! Als je voor zij-instromers gaat, dan is het belangrijk om te kijken hoe je iemand gaat opleiden. Je kunt dit doen door degene praktijkervaring op te laten doen on the job. Je laat de persoon dan volledig de benodigde kennis opdoen door mee te lopen met een ervaren werknemer. Let wel op: het is in dat geval belangrijk om te weten of de ervaren werknemer het leuk vindt om iemand op te leiden.

Een andere optie is om praktijkervaring te combineren met het volgen van een opleiding of diverse trainingen. Zo krijgen ze de basis goed mee en leren ze de rest tijdens het werk. Een voordeel is dat dit minder vraagt van de ervaren werknemer. Het is dan ook slim om dit in goed overleg te bepalen.

2. Een goede werkgever

Door het grote aanbod van banen is goed werkgeverschap de laatste jaren nóg belangrijker geworden. Het is dan ook noodzaak om je hierin te onderscheiden. Dit kun je onder andere doen door het stimuleren van een goede werk-privébalans. Maar ook persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden zijn voor veel mensen belangrijk. Geef daarom een opleidingsbudget aan je personeel.

3. Gebruik social media

Steeds meer mensen maken actief gebruik van LinkedIn. Laat je personeel daarom regelmatig iets plaatsen over het bedrijf en plaats ook als bedrijf leuke updates. Op die manier kom je al snel in het netwerk van iemand anders terecht en krijg je automatisch een groot bereik. Probeer wel origineel te zijn in je berichten, zodat je goed opvalt.

Ook kun je op LinkedIn via een recruiter account mensen benaderen die openstaan voor een nieuwe baan. Wellicht dat ze nog niet aan omscholen hebben gedacht en dat je ze op die manier kunt overtuigen! Zorg er in dit geval voor dat je bericht persoonlijk is, zodat ze zich gezien voelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *