Ga naar hoofdinhoud

Peutz adviseert akoestiek theater New Orleans


De hoogste woontoren van Nederland, de ‘New Orleans’ in Rotterdam, krijgt een filmtheater. De geluidisolatie in het gebouw en de ruimteakoestiek in de zalen zijn voor een dergelijk gebouw van belang. Peutz heeft deze geadviseerd.

Theater LantarenVenster heeft in het nieuwe gebouw 5 filmzalen met in totaal ruim 600 zitplaatsen. Daarnaast is er één multifunctionele zaal met circa 300 zitplaatsen of 400 staanplaatsen en diverse mogelijkheden voor gebruik.

Ruimteakoestiek
De akoestiek van de multizaal is afgestemd op jazz en op film. In de zalen is gekozen voor een wandafwerking die de gewenste ruimteakoestische eigenschappen en de esthetische wensen in zich verenigt. Gekozen is voor een patchwork van kussens, die zowel de hoge als de lage tonen absorberen. Een gedeelte daarvan is tegen het plafond aangebracht teneinde storende echo’s tussen vlakke vloer en plafond te voorkomen. Om de jazz-zalen niet al te droog te maken zijn tussen deze kussens dieperliggende reflecterende panelen aangebracht. Deze absorberen de hele lage tonen.

Het resultaat is een strakke akoestiek waarin het versterkte geluid kraakhelder kan worden weergegeven. De stoelen op de inschuifbare tribune van de multizaal zijn zo gekozen, dat de akoestiek nauwelijks verandert tussen een zaal met publiek, een lege zaal en een zaal met ingeschoven tribune. Daardoor is de zaal voor een geluidtechnicus met een lege zaal in te regelen en wijzigt ‘zijn’ geluid nauwelijks als de mensen binnenkomen.

De wanden van de filmzalen zijn volledig bekleed met kussens. Hierdoor komt het surround geluid in de filmzalen optimaal tot zijn recht. Ook de stoelen in de filmzalen zijn geluidabsorberend uitgevoerd om het verschil tussen een lege zaal en een zaal met publiek zo klein mogelijk te houden.

Geluidisolatie
Voor een voldoende geluidisolatie tussen de zalen onderling en van de zalen naar de woningen hoog boven LantarenVenster zijn alle zalen voorzien van een doos-in-doos constructie waarbij de binnendoos bestaat uit een zwevende vloer en metalstudwanden en plafond. De binnendoos van de multizaal is daartoe op veren opgesteld en de kleinere zalen op rubbers.

Daarnaast is voor het realiseren van voldoende geluidisolatie naar de woningen in de woontoren van New Orleans een akoestische dilatatie op de eerste en tweede verdieping tussen het lage gebouwgedeelte en de toren aangebracht. Controlemetingen tonen aan dat Jazzmuziek in de multizaal niet hoorbaar zal zijn bij een ‘zwijmelfilm’ in de filmzalen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.