Ga naar hoofdinhoud

Primeur voor stalen hoofdconstructie

Bijzondere staalconstructie voor EPO

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros hebben de plaatsing van het derde spant van de staalconstructie van de nieuwbouw van het European Patent Office voltooid. De meest zware onderdelen van de hoofdconstructie wegen per stuk circa 40 ton en bestaan uit HD-profilering met hoge staalkwaliteiten, dat in Europa alleen in Luxemburg wordt geproduceerd.

Het is voor het eerst in Nederland dat een gebouw met deze staalkwaliteit, hoogte en slankheid (circa 107 meter hoog, 150 meter lang en slechts 12,6 meter breed), door middel van een stalen hoofdconstructie wordt opgetrokken. De staalconstructie wordt geleverd door RijnDijk Construction. De hoofdconstructeur op het project is Zonneveld ingenieurs.

Triple HD-kolommen

Aan de plaatsing van de staalconstructie ging een intensief voorbereidingstraject vooraf: van system engineering tot en met de uitwerking van een uitgebreid logistiek plan. Jochem van Leeuwen, werkvoorbereider, zegt hierover: ‘Samen met RijnDijk Construction en Zonneveld ingenieurs werkten we als integraal team twee jaar lang aan een geoptimaliseerde versie van deze bijzondere staalconstructie.’ De kolommen, die voorzien zijn van de zwaarst mogelijke profilering, worden lokaal samengesteld tot triple HD-kolommen. Deze kolommen hebben een maximale afmeting van 22 meter lang. De spanten zijn circa 18 meter lang en 6 meter hoog.

Mobiele 300-tons kraan

Voor de spanten was een speciaal breedtetransport in de nacht nodig. Vanwege de omvang en het gewicht van de stalen onderdelen, is er een separate mobiele 300-tons kraan ingezet, die dicht bij de te hijsen locaties kan worden geplaatst. Al met al een behoorlijke puzzel, aangezien de ruwbouw van de onderbouw nog in volle gang is. Begin maart worden de laatste twee spanten gemonteerd. De mobiele kraan wordt dan ‘dwars door’ de ruwbouw heen verplaatst. Om hiervoor ruimte te maken, zijn bepaalde onderdelen in de staalconstructie nu nog weggelaten.

Om met de onderbouw verder te kunnen, worden ook de kolommen van het primaire staalgedeelte opgetopt. Het gebouw in Rijswijk reikt nu gelijk tot op de vijfde verdieping. Dit alles werd binnen twee weken gerealiseerd. Hiermee is het startschot voor de hoogbouw gegeven; vanaf nu groeit het gebouw met één verdieping per week. Lees hier meer over het project.

Lees ook over de fundering van dit gebouw: Stalen voetplaten van 16 ton

Foto’s: David Rozemeijer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *