Ga naar hoofdinhoud

Plantaardige dakbaan wint DUBO Award

Derbipure, de plantaardige dakbaan van Derbigum, is de winnaar van de DUBO-Award. Deze award wordt uitgereikt aan het beste duurzame product, systeem, concept of idee dat de grootste potentie heeft voor de markt. De jury beoordeelde alle 22 nominaties op de criteria innovatie, effectiviteit, toepasbaarheid en financiële haalbaarheid, en stemde unaniem voor Derbipure.

“Het innovatieve product Derbipure brengt een grote milieuverbetering met zich mee en kan breed in Nederland worden uitgerold zonder ingewikkelde aanpassing van bestaande systemen”, aldus het juryrapport. De stem van de jury telt voor 60% mee, de stem van het publiek voor 40%. De DUBO Award werd uitgereikt op de Nationale Dubodagen in Houten.

Ecologische samenstelling

Derbipure is een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze dakbedekking. De dakbaan, op basis van plantaardige oliën en harsen, werd reeds eerder bekroond met het cradle to cradle certificaat (van het EPEA) en het DUBOkeur (van NIBE).

Met zijn ecologische samenstelling biedt deze Derbipure-waterdichtings-dakbaan een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen herbruikbare en onuitputtelijke grondstof, vandaar dat Derbigum gewerkt heeft om een een dakbaan te ontwikkelen met dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als de huidige bitumineuze dakbanen van DERBIGUM, maar niet afkomstig van ruwe olie.

De toplaag van Derbipure is wit en reflecteert de zonnestralen met wat resulteert in een optimale passieve koeling binnenin het gebouw waardoor in de zomer de temperatuur onder een plat dak met 5°C of meer verlaagt. Met Derbipure als passieve koeler hoeven airconditioningsystemen minder of niet te werken, waardoor men 2€/m² per jaar op de energiefactuur bespaart en het werkcomfort van de medewerkers aanzienlijk verhoogt.

Recyclebaar

Met een reflectie van 81% en een emissiviteit van 81% behaalt Derbipure een Solar Reflectance Index (SRI) van 100. Hier geldt: hoe hoger de SRI-waarde, hoe beter. Bovendien is de dakbaan 100% recyclebaar, en door de coating op de toplaag kan het regenwater gerecupereerd worden.

De lange levensduur van een Derbipure-dak in combinatie met al deze milieuvriendelijke eigenschappen en zijn productie met een lage CO2-uitstoot zorgen ervoor dat men de ecologische voetafdruk gevoelig verkleint.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.