Ga naar hoofdinhoud

Planten als bron van energie

Planten zijn bijzonder goed in het omzetten van zonlicht in energie. Wetenschapper Ramaraja Ramasamy van de University of Georgia heeft nu een manier ontdekt om de energie die planten produceren te gebruiken.

Efficiënt

Planten zijn bijzonder efficiënt met het zonlicht dat ze opvangen. Ze zetten bijna alle lichtdeeltjes (fotonen) om in energie (elektroden) en hebben dus een rendement van bijna 100 procent. De huidige zonnepanelen hebben een rendement van slechts 12 tot 17 procent. De onderzoekers hebben nu een manier ontdekt om de energie die planten produceren uit de plant te winnen voordat de plant ze zelf gebruikt voor de groei. “Deze methode kan ons in staat stellen om zonne-energie te winnen door systemen te gebruiken die op planten gebaseerd zijn”, zegt Ramasamy.

Nog veel werk

Ramasamy en zijn collega’s hebben een manier ontdekt om de fotosynthese in de plant te onderbreken en de geproduceerde elektroden uit plant te winnen. De techniek houdt in dat een bepaald onderdeel van de plant, de thylakoïde, geïsoleerd worden. Dit deel is verantwoordelijk voor het opslaan van de energie in een plant. Vervolgens wordt de energie uit de thylakoïde gewonnen. Ramasamy benadrukt dat er nog veel werk verzet moet worden voordat deze techniek commercieel interessant is. Hij heeft echter goede hoop dat de techniek in de toekomst kan concurreren met zonnepanelen.

Bron: vaktechnisch.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Planten als bron van energie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *