fbpx Ga naar hoofdinhoud

Plezierig en gezond werken en leren

Voor het I/O-gebouw wilde de HAN een tien procent betere duurzaamheidsprestatie behalen dan de vaandeldrager in onderwijsland tot dan toe: de Haagse Hogeschool in Delft. Veel aandacht is uitgegaan naar C2C-materiaalgebruik en lokale energieopwekking, maar ook naar een plezierig en gezond werkklimaat.

Het I/O-gebouw staat op de uiterste punt van de HAN-campus in Nijmegen en is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs met Thomas Bögl als verantwoordelijk architect. Deze campus ligt tegenover station Heyendaal en is uitstekend bereikbaar voor studenten. De HAN groeit nog steeds en had alleen dit bescheiden kavel nog beschikbaar. Daarbij is het grootste deel van het gebouw ondergronds aangelegd. Dat betreft bijna 20.000 m2 parkeerruimte in drie lagen, die voor de gehele campus beschikbaar is. Hierboven liggen twee lagen met algemene functies plus vier lagen met onderwijslokalen en kantoren, in totaal ruim 16.000 m2. De Faculteit biedt plaats aan 3500 studenten en 350 medewerkers.

Getrapte vorm

Gezien de vorm van de kavel is het gebouw uitgelegd als twee parallelle stroken, die verbonden zijn door een glasoverkapt atrium. Dit atrium sluit aan op het buurpand van de HAN voor Faculteit Gezondheid Gedrag en Maatschappij (GGM). Door diverse knikken en getrapte vormen op de koppen is de bezonning van de naastgelegen villa’s behouden en krijgt het gebouw een licht speels effect. Op de terrasvormige verspringingen zijn fraaie daktuinen aangelegd. De tegenoverliggende vleugel trapt juist steeds verder uit, het omgekeerde effect.

Leslokalen op het noorden

De doorgaande glazen puien op de begane grond brengen veel daglicht in de algemene ruimten, waaronder het verdiept gelegen werkcafé. Aan de zuidvleugel zijn voornamelijk kantoren gelegen, zodat de leslokalen, waar de warmteproductie het hoogst is, aan de noordzijde konden komen. Op de bovenste laag zijn alleen onderwijsruimten gelegen. Deze lagen zijn op alle niveaus verbonden met vijf meter brede bruggen, die tevens als studielandschap worden gebruikt. Alle kantoorruimten zijn eenvoudig om te bouwen naar leslokalen en vice versa.

Niveauverschil

Van het niveauverschil in het terrein is gebruikgemaakt door onder het voorplein onderwijsvoorzieningen te situeren die minder afhankelijk zijn van daglicht en uitzicht, zoals de lokalen voor drama en muziek. Aan de achterzijde van het pand staat een blok met gymzalen. Dit grotendeels gesloten blok ligt in het zicht van de villa’s en heeft daarom een geheel beplante, groene gevel gekregen, die ook fijnstof uit de lucht kan opnemen van de auto’s die hierlangs de garage in rijden.

Tekst: Josine Crone. Foto: Ben Vulkers

Het volledige artikel over het I/O-gebouw staat in Bouwwereld 11, die op 21 november 2014 uitkomt. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.