Ga naar hoofdinhoud

Poeren verlaagd voor inbouw bunker

Toen de uitbreiding van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen al bijna gerealiseerd was, werd hier alsnog een afdeling radiotherapie aan toegevoegd. De ruimte daarvoor werd gevonden in de parkeerkelder. Met een netto verdiepingshoogte van 3530 mm was deze ombouw probleemloos te realiseren.

Voor de zware betonnen bunker voor de daadwerkelijke radiotherapie was echter niet voldoende inbouwhoogte beschikbaar. Daarom werd besloten de bunker in de grond te laten zakken.

Poeren

Om dat mogelijk te maken moest de bestaande fundering 1,9 m worden verlaagd. Deze bestond uit 10 op staal gefundeerde betonnen poeren (2800x2800x700) met betonkolommen daarop.

Om de poeren te kunnen verlagen, is een zware stalen hulpconstructie ontwikkeld in de vorm van een dubbel vakwerkspant. Daarmee was het mogelijk om de belasting van één kolom over te brengen naar de poeren van twee aangrenzende kolommen. Een zware stalen plaat (100×350, l = 1300, S355) dwars door het bovenste deel van de betonnen kolom bracht de belasting van de bovenbouw over naar de stalen hulpconstructie.

De plannen zijn uitgewerkt door De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs, in samenwerking met aannemer WBC Bouwgroep en onderaannemer Bresser funderings- en vijzeltechniek.

Meer over dit project is te lezen in Bouwwereld 7 van 10 juni 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.