Ga naar hoofdinhoud

Port City doorbraak energie uit rivierwater


Kantorencomplex Port City, vorige week in de Rotterdamse Waalhaven geopend, is volgens bedenker Techniplan Adviseurs de definitieve doorbraak van het verwarmings- en koelingssysteem dat energie uit rivierwater haalt. Eerder dit jaar had de Maastoren de primeur van deze nieuwe vorm van duurzame energie.

Het energiesysteem combineert traditionele warmte-koudeopslag (wko) met het onttrekken van thermische energie aan oppervlaktewater. Zowel in de zomer als in de winter wordt de energie gebruikt om de warmte- en koudebron te laden. Dankzij deze even simpele als effectieve vinding is het totale energiesysteem CO2-neutraal. In 2007 werd het onderscheiden met de prestigieuze ingenieursprijs De Vernufteling.

Stroming
Port City heeft dankzij de ‘waterenergie’ geen gasaansluiting, geen aansluiting op de stadsverwarming en geen koelmachines nodig. Een belangrijk verschil met het Maastoren-systeem is dat het water in de Waalhaven minder snel stroomt en dus beter in staat is om warmte in te vangen; de temperatuur in de zomer is namelijk constanter en hoger.

Zo’n 20 procent van alle gebouwen in Nederland ligt binnen 500 meter van water en zou van oppervlaktewater-energie gebruik kunnen maken. ‘s Zomers vangt het water in elf dagen evenveel energie op als Nederland in een heel jaar nodig heeft voor verwarming en koeling: 665 petajoule (PJ). Daarmee is het eigenlijk één grote gratis zonnecollector.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.