Ga naar hoofdinhoud

Prefab betonnen parkeergarage

Boskalis laat in Papendracht een nieuw hoofdkantoor met eigen parkeergarage  met 753 plaatsen bouwen. Haitsma Beton is verantwoordelijk voor de engineering tot en met montage van de prefab betonnen elementen. De permanente parkeergarage heeft drie lagen met een totale oppervlakte van 18.000 m2. Een bouwteam bestaande uit Visser & Smit Bouw BV, OPL Architecten en Boskalis voert het werk als Design & Construct uit.

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

De keuze voor prefab beton was volgens William Jansen, hoofd bouwtechnologie en kostenengineering bij Visser& Smit Bouw, snel gemaakt. De opdrachtgever wilde een duurzame en onderhoudsvriendelijke parkeergarage. “Staal is weliswaar overwogen en kan voor dit soort parkeergarages kostenefficiënter zijn. Toch koos Boskalis voor beton vanwege de robuustheid en architectonische uitstraling. Bovendien is beton intrinsiek brandwerend en onderhoudsvrij.”

Niet standaard

Naast het 3D-ontwerp (BIM) produceert en monteert Haitsma Beton de complete parkeergarage. Jansen: “De architect had veel stramienen al bepaald; de constructie is vervolgens met Haitsma Beton afgestemd tot een keurige oplossing.” Haitsma Beton levert de prefab betonnen kolommen, balken en vloeren en diverse kleinere elementen, zoals trappen en wanden. De parkeergarage bestaat uit drie velden van TT-platen en hellingbanen van kanaalplaten. Volgens Klaas Ellens van Haitsma Beton krijgt Boskalis geen standaard parkeergarage: “De ronde hoeken van de hellingbanen en de uitsparingen die wij in de ribben van de TT-platen voor de kabeldoorvoeringen hebben gemaakt, zijn niet standaard. In feite vertalen wij een standaard concept naar een architectonisch ontwerp.”

Foto: Richard van Hoek Fotografie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *