Ga naar hoofdinhoud

Modulaire prefab cellen voor gevangenis

In Zaanstad wordt een nieuwe penitentiaire inrichting deels gebouwd met modulaire prefab betonnen units. De in totaal 667 units worden geleverd door Haitsma Beton in opdracht van het consortium Pi2. De complete units met ingestorte voorzieningen zorgen voor een snelle plaatsing en afmontage.

1.000 gedetineerden

De bouw is in mei 2014 gestart en halverwege 2016 wordt de huisvesting voor ruim 1.000 gedetineerden in gebruik genomen. Elke week verlaten 20 tot 30 units de fabriek van Haitsma. In totaal worden er 607 tweepersoons cellen, 36 isoleercellen, 8 minder validen-cellen en 16 ruimtes geleverd.

Veel overleg

Voor de ontwikkeling en het ontwerp van de elementen met diverse instortvoorzieningen voor elektra, sprinkler, vloerverwarming, kozijnen en beveiliging vond veelvuldig overleg plaats met Pi2, het Rijksvastgoedbedrijf en met ministerie van Veiligheid en Justitie. “Het produceren van dergelijke units is voor ons een nieuwe uitdaging, zowel technisch als logistiek”, zegt Hendrik Herder van Haitsma Beton. “Systeembouw kent minimale toleranties en stelt hoge eisen aan de 3D-engineering en zeker ook aan de productie, die speciale maltechnieken vergt.”

24 cellen per week

In een van de productiehallen van Haitsma worden de losse elementen gefabriceerd voor de combinatie van vloeren, daken en sanitaire tussenwanden. Vervolgens worden in een andere hal de vloeren in mallen gelegd, waarna de wanden worden ingestort. Na het ontkisten worden de schachtwanden geplaatst, het dak gemonteerd en de voegen afgewerkt. De complete units worden casco afgeleverd op de bouwplaats. Per week worden er, verdeeld over de verschillende bouwstromen op het terrein, 24 cellen geplaatst.

Foto: Pi2 BV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Modulaire prefab cellen voor gevangenis

 • Graaf

  Waarom deze ophef? Dit is toch totaal niets nieuws? Ik woonde in 1983 met mijn team van tekenaars op de campus van de universiteit van Aix en Provence in exact dezelfde units. Alleen konden de ramen openschuiven en hadden ze geen tralies! Toilet, douche en kitchenette geheel geïntegreerd. prachtige accommodaties.
  Zullen we dit in de rubriek “Oude wijn in nieuwe zakken plaatsen”?

 • Bartje

  Vreemde handelswijze. In Veenhuizen en Hoogeveen staan honderden cellen leeg en buiten gebruik. Tot slot vele medewerkers ontslagen!

 • kees

  Bouwen voor leegstand. Kunnen we na de Noorse gedetineerden ook de rest van Scandinavie bedienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.