Ga naar hoofdinhoud

Prijs voor biocomposiet buitengevelelement

Kennis- en adviescentrum SHR heeft samen met twaalf Europese partners een innovatieprijs gewonnen voor het ontwerp van een biocomposiet buitengevelelement. De prijs werd 10 maart uitgereikt op de JEC composieten show & conferenties in Parijs. JEC Europe is ’s werelds grootste event op het gebied van composieten. De prijs werd gewonnen in de categorie ‘Construction’.

SHR heeft een grote bijdrage geleverd in de ontwikkeling en optimalisering van de biocomposietmaterialen en het testen van zowel de materialen als het eindproduct. Het winnende ‘External wall panel’ bestaat uit een 4 meter hoog self supporting verticaal gevelelement. Het paneel is een sandwichconstructie met buitenlamellen van biopolyesterhars versterkt met vlasvezelweefselcomposiet. De kern is gevuld met een natuurlijk isolatiemateriaal. Het ontwerp van het paneel illustreert volgens SHR de ontwerpvrijheid die mogelijk is bij het werken met composieten.

Demoproducten biocomposiet

Eerder in maart liet SHR samen met de twaalf Europese partners diverse nieuw ontworpen demoproducten van biocomposiet zien op Ecobuild in Londen. Naast het bovengenoemde gevelelement waren dat:

  • External cladding kit – Een exterieur gevelbekledingsysteem zonder dragende functie. Deze panelen zijn gemaakt van natuurlijk polyfurfuryl alcoholhars versterkt met vlasvezels.
  • Internal partition kit – Zelfdragende, verticale structuurelementen voor flexibele binnenwandsystemen, bedoeld om grote ruimten visueel en akoestisch te scheiden. De panelen zijn gemaakt met buitenlamellen van jute-polyfurfuryl alcoholcomposiet en een vulling van geëxpandeerde kurk.
  • Suspended ceiling kit – Deze bestaan uit lamellen die een structureel plafondsysteem vormen waarmee een architectonisch plafondoppervlak en akoestische demping kan worden gecreëerd. Het materiaal is opgebouwd uit biopolyester met jute weefsel.

bio02

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.