Ga naar hoofdinhoud

Provincie Limburg koopt zelf huizen op

De provincie Limburg wil samen met gemeenten een fonds oprichten dat moeilijk verkoopbare woningen opkoopt. Voorwaarde is dat de verkopers naar een nieuwbouwwoning verhuizen. Daardoor blijft de woningmarkt in beweging en kunnen bouwvakkers en het midden- en kleinbedrijf aan het werk blijven.In het fonds zou tot tweehonderd miljoen euro beschikbaar moeten komen. Het plan komt van wethouder Litjens van Horst aan de Maas. “We moeten het nog uitwerken, maar dit is wel waar we in grote lijnen over denken. Elke verhuizing leidt tot zeven andere verhuizingen.

Dat betekent dat het midden- en kleinbedrijf er ook van profiteert als de woningmarkt in beweging blijft, want mensen kopen van alles als ze een nieuw huis betrekken. En voor de deelnemende gemeenten is het voordelig, want ze ontvangen meer leges en het grondbedrijf blijft ook aan het werk. Bovendien ben je minder kwijt aan uitkeringen als mensen aan het werk blijven.”

Marktprijs
De deelnemers aan het opkoopfonds lopen wel het risico dat ze de woningen uiteindelijk onder de prijs moeten verkopen. “Dat klopt”, zegt Litjens, “Maar we kopen die woningen wel iets onder de marktprijs aan. Wat we doen is de verkopers enige zekerheid geven, want pas dan durven mensen een ander huis te kopen. We lopen risico’s, maar je kunt ook op nul uitkomen als het werkt. En het menselijke effect, werkgelegenheid, is hoe dan ook winst.”

Stimulerend
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is positief over de plannen. “Maar je moet wel de voorwaarden goed formuleren. Het moeten woningen zijn waar markt voor is. Hoe ga je dat selecteren? Maar hoe dan ook, het kan zeker een stimulerende werking hebben.

Elke verhuizing brengt heel veel werkgelegenheid met zich mee. We zouden graag zien dat Den Haag ook met plannen komt. Op regionaal niveau wordt er blijkbaar goed nagedacht”, aldus een woordvoerder van de NVM. De provincie Limburg bevestigt dat er aan het plan gewerkt wordt, maar wil er nog niets over zeggen voor het klaar is.

Bron: De Telegraaf

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Huizen opkopen om woningmarkt vlot te trekken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.