Ga naar hoofdinhoud

Provincie Utrecht test duurzame daken


De provincie Utrecht test het komende half jaar verschillende soorten duurzame daken. Met vier proeven in Utrecht, Woerden en Amersfoort wil de provincie uitvinden welke dakbedekking het meeste energie bespaart dan wel opwekt. De resultaten worden in het voorjaar van 2011 verwacht.

Groene en witte daken en gevels, zonnepanelen, zonnecollectoren en andere slimme daktechnieken zorgen onder meer voor energiebesparing, meer groen in de wijk en koeling van gebouwen, aldus de provincie Utrecht. De resultaten van het onderzoek vormen de basis voor een voorstel voor opschaling van bewezen technieken. De daken en gevels worden getest op isolatie, energieopwekking, waterberging, filteren van fijnstof, geluidsdemping, vermindering van warmteuitstraling van het gebouw en het afvangen van CO2 en NOx.

Proeven
Op de daken van de jaarbeurshallen in Utrecht ligt straks 4000m2 wit dak gecombineerd met een techniek om stikstof op te vangen. Dit systeem kan de luchtkwaliteit in Utrecht aanzienlijk verbeteren. 1000m2 dak van de Hogeschool Utrecht is vanaf augustus uitgerust met meerdere soorten energieleverende daktechnieken, die worden getest door studenten.
In Woerden zijn de eerste coolroofs inmiddels op het 1500m2 tellende dak van het Kalsbeekcollege geïnstalleerd. Op hete dagen zijn dit jaar al temperatuurdalingen van vijf graden gemeten zonder inzet van airco’s. Amersfoort sluit de rij met een proef op en tegen het gebouw van Stichting One Planet. Hier wordt voor een oppervlakte van 300m2 groene gevels en daken getest.

Actief
De provincie Utrecht is zeer actief op het gebied van duurzaamheid. In november presenteerde ze het plan om alle woningen zo snel mogelijk energieneutraal te maken. Huiseigenaren zouden dit zelf moeten bekostigen.

Bron: Provincie Utrecht

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *