Ga naar hoofdinhoud

Provinciekantoor wordt duurzaam hoogstandje

Duurzaamheid staat centraal in het voorlopig ontwerp voor het te renoveren provinciekantoor van Noord-Holland aan het Houtplein in Haarlem. Het kantoor kenmerkt zich door een aantal belangrijke aanpassingen. Zo wordt het bestaande gebouw voorzien van een nieuwe gevel en wordt de huidige binnenplaats bebouwd met een kegelvormige entreehal, die door de centrale ligging toegang biedt aan beide liften.

Door de nieuwe entree verdwijnt de binnenplaats en daarmee de doorgang naar de Wagenmakerslaan aan de oostkant van het gebouw. Bezoekers en omwonenden krijgen daarvoor een nieuwe ingang naar de parkeergarage terug, die direct vanaf het Houtplein bereikbaar wordt.

Zoninstraling
Uitgangspunt bij de verbouwing van het nieuwe provinciekantoor is het ontwerpen van een duurzaam pand. Het terugdringen van het energieverbruik en het gebruik maken van duurzame energie zijn voor het architectenbureau Kraaijvanger-Urbis belangrijke startpunten geweest om tot het voorlopig ontwerp te komen. Alleen al de keuze om niet te slopen maar te verbouwen leidt tot een mindere belasting van het milieu.

Daarnaast maakt het gebouw gebruik van koude en warmte opslag en zorgt de keuze van een nieuwe gevel ervoor dat binnenkomende zoninstraling het pand extra verwarmt, wat met name in de wintermaanden leidt tot een lager energieverbruik. Patios en het dak worden voorzien van vegetatie wat gunstig is voor het klimaat en de waterhuishouding van het gebouw.

Definitief
Nu Gedeputeerde Staten het groene licht hebben gegeven op het voorlopig ontwerp kan een start worden gemaakt met het definitieve ontwerp. Provinciale Staten zullen zich ook nog buigen over het ontwerp Houtplein. Het voorlopig ontwerp en overige informatie over de huisvesting is op de website van de provincie te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.