Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Pu-tekort bleek vals alarm

Recentelijk verschenen er in de Nederlandse en Belgische media berichten als zou er een tekort aan pu-isolatieproducten zijn. Gevolg van deze berichtgeving waren stijgende prijzen en langere levertijden met alle gevolgen van dien voor de bouwsector. Maar het bleek vals alarm. Er is geen pu-tekort en de markt lijkt zich weer te stabiliseren.

De schaarste aan pu-isolatieproducten is ontstaan door een tekort aan methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI), een grondstof van PUR- en PIR-producten. Dit is een gevolg van de toenemende wereldvraag naar pu-producten, een explosie in een fabriek in Ludwigshaven en een vergelijkbaar ongeluk in China. Door dit tekort zijn de prijzen van de isolatieproducten met maar liefst 25% gestegen. Volgens berichten zou het tekort zeker tot 2018 aanhouden.

Probleem voor de bouw

Een tekort aan pu-isolatieproducten is een probleem voor de bouwwereld. Niet alleen vanwege de verhoogde kosten, maar ook vanwege de goede isolatie-eigenschappen van het product; gelijkwaardige alternatieven zijn niet direct voor handen. Om eenzelfde isolatiewaarde te behalen met een ander materiaal is namelijk vaak een dikkere isolatielaag nodig. Hierdoor is het voor lopende bouwprojecten moeilijk, of zelfs onmogelijk, om op een alternatief over te stappen. Het ontwerp kan in die fase immers niet meer worden aangepast op de nieuwe isolatiedikte. Omdat bouwbedrijven daardoor toch genoodzaakt zijn om een pu-isolatieproduct te gebruiken, kan dit tot lange vertragingen en eventueel boetes leiden.

Schaarste valt mee

De huidige schaarste is ook aanleiding geweest voor VEBIDAK, de branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven, om haar leden te adviseren om offertes aan te passen aan de ontstane situatie en in overleg te treden met (potentiële) opdrachtgevers. Echter, de voorspelde problemen lijken vooralsnog mee te vallen. “Op dit moment is de markt weer aan het stabiliseren,” zegt een woordvoerder van een Nederlandse isolatiefabrikant. Het heeft er op dit moment dus de schijn van dat de schaarste van korte duur is.

Schaarste niet nieuw

In 2004 was er een vergelijkbaar tekort aan grondstoffen, waardoor de prijzen van pu-isolatieproducten stegen. Het tekort ontstond toen door een grote vraag naar het product vanuit Azië. Ook toen leidde dit tekort tot een (tijdelijke) verhoging van de prijzen. Grote gevolgen voor de prijs en toepassing van het product heeft dit echter op lange termijn niet gehad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Pu-tekort bleek vals alarm

  • rb

    @toine klopt, met een resolschuim kun je even dik werken. Wel een stuk(je) duurder dan PIR.

  • Jan

    Toine: Zoals het artikel terecht zegt:

    gelijkwaardige alternatieven zijn niet direct voor handen. Om eenzelfde isolatiewaarde te behalen met een ander materiaal is namelijk vaak een dikkere isolatielaag nodig. Hierdoor is het voor lopende bouwprojecten moeilijk, of zelfs onmogelijk, om op een alternatief over te stappen. Het ontwerp kan in die fase immers niet meer worden aangepast op de nieuwe isolatiedikte.

  • heren, heren,

    en zijn toch ook andere isolatiematerialen beschikbaar ? PIR is niet het enige toepasbare materiaal.

  • rb

    Dan mag Daniël van Capelleveen mij als bouwmaterialen handelaar wel een paar m3 leveren. Mijn laatste PIR plaat verkocht ik 3 weken geleden en de eerst volgende nieuwe aanvoer staat voorlopig gepland op eind juni…

  • Na reactie van klanten hebben we contact opgenomen als PU fabricant Recticel met de journalist en Eisma groep maar rectivicatie is niet voor maandag mogelijk! Als grootste PU verwerker in West Europa (daarbij doel ik niet op Isolatie maar tesamen met de andere drie divisies die ook PU verwerken) is grondstoffen problematiek absoluut aan de orde! De islatie fabriek zou dit jaargetijde 24/7 draaien niet alleen 48 uur in het weekend maar ook gedurend einde week staan wij stil ivm gebrek aan grondstof. De vraag is of we fake news niet verheffen tot feitelijk nieuws?

  • Roelof

    Ik heb dezelfde ervaring dan Sander. Niks vals alarm. Sterk oplopende levertijden en prijzen en als ik de leveranciers mag geloven is het eind nog niet in zicht.

  • Sander Admiraal

    Het is maar wat je “vals alarm noemt”. Hebben jullie uberhaupt iemand in de bouw iets gevraagd? Deze woordvoerder praat mooi. Terwijl de levertijd voor PIR dakisolatie aan het oplopen is tot 5 maanden met een aantal soorten en maten uit productie. De praktijk laat wel even wat anders zien dan dit naar mijn mening misleidende ‘niks aan de hand’ artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.