Ga naar hoofdinhoud

PUR-tekort serieus probleem

Eerder berichtten wij dat het tekort aan PUR/PIR-producten in de bouw minder ernstig was dan de berichtgeving in de media deed vermoeden. Dit bleek echter een voorbarige conclusie te zijn. Klaas Oosterhof, Sales Director Europe van IKO Insulations legt de situatie uit.

“Het tekort aan PIR/PUR-producten is hoofdzakelijk ontstaan door een tekort aan MDI, een belangrijke grondstof voor de productie van deze producten. Op dit moment is er een tekort van meer dan 30% op de Europese markt. Het tekort is ontstaan bij de verschillende producenten van MDI. Dit komt door een samenloop van omstandigheden. Ten eerste hebben een aantal producenten te maken gehad met productie-issues, waardoor de productie onverwacht heeft stilgelegen. Ten tweede hebben een aantal producenten gepland, en ongepland onderhoud aan het machinepark moeten plegen. Ten derde is er een toenemende vraag wereldwijd naar de grondstof. In de Nederlandse bouwwereld komt dit mede door een toename van de vraag naar isolatiematerialen, maar ook in andere industrieën, bijvoorbeeld de auto- en schoenenindustrie, is de vraag toegenomen.”

Gevolgen

“De gevolgen zijn op zich heel eenvoudig. Bedrijven die MDI nodig hebben kunnen hun volledige productie-apparaat niet benutten, waardoor er minder producten worden gemaakt dan gepland. Hierdoor lopen de levertijden en prijzen op. Dit is een hele serieuze verandering in de bouwmarkt. Zo zijn de levertijden verschoven van een week naar 3 à 4 maanden. Er zijn simpelweg minder eindproducten.

Voor de bouwers betekent dit dat ze veel intensiever contact met de industrie moeten houden om hun materiaalbehoefte te plannen. Een goede planning is wat dit probleem betreft ook het allerbelangrijkste. Het is mogelijk voor bouwers om naar alternatieve materialen over te stappen, maar ook daar dreigen tekorten door dit probleem.”

Of het tekort aan PUR/PIR-producten en de zoektocht naar alternatieven gevolgen gaat hebben voor het marktaandeel van de producten is volgens Oosterhof moeilijk te zeggen. “Het zou kunnen, maar de gevolgen zijn wat dat betreft nog niet te overzien. PUR/PIR blijft een isolatiemateriaal dat uitermate geschikt is; het is dun en heeft een hoge isolatiewaarde en er zijn weinig echte goede alternatieven.

Duur

“Het tekort zal nog enige tijd aanhouden, maar het is moeilijk om in te schatten hoe lang het precies zal duren. Op dit moment zijn er extreem veel tekorten. We verwachten dat vraag en aanbod van MDI meer in evenwicht zullen geraken in de loop van 2018. Maar bouwers zullen toch rekening moeten houden met aanmerkelijk langere levertijden dan men de laatste jaren gewend was.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “PUR-tekort serieus probleem

 • Sander Admiraal

  @Ronald Kooltherm is een isolatie die je niet kan belasten, dan verpulverd hij. Dus geen alternatief voor dakisolatie.

 • Ronald Penning

  Kingspan Kooltherm met een lambda van 0,018 kan een mooi alternatief zijn!

 • Sander Admiraal

  Duidelijk.
  En ter aanvulling. Wat we nu bestellen wordt pas medio november geleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.