Ga naar hoofdinhoud

PV op gebogen perronkappen

Het Centraal Station Utrecht wordt voorzien van nieuwe perronkappen. Benthem Crouwel Architects ontwierp hiervoor gebogen perronkappen, waarvan de middenzone voorzien is van gebogen glas met pv-cellen. De pv-cellen zijn geplaatst op koud gebogen glas. De cellen zijn opgenomen tussen twee lagen pvb-folie, die het gelaagde glas doorvalveilig maken.

Dit glas wordt geproduceerd met speciale technieken. Tot voor kort was het niet mogelijk om pv aan te brengen op buigbaar glas omdat de brosse cellen niet bestand waren tegen de druk die nodig was voor het aanbrengen van de pvb-folies.

De perronkappen waaieren uit over hun lengte, wat zich vertaalt in ruiten die steeds iets langer worden. Op elke ruit (980mm breed) zijn vijf stroken van elk vijf pv-cellen opgenomen, in een eveneens verlopend patroon. In totaal gaat het om circa 1200 ruiten in 500 verschillende uitvoeringen.

Profiel
Voor dit project hebben BRS Building Systems en Sapa uit Breda een speciaal beglazingsprofiel ontwikkeld dat overeenkomt met de breedte van de onderliggende staalprofielen en een hoogte heeft van slechts 60 mm. Aan de bovenzijde wordt dit profiel afgedekt met een doorgaand rubberprofiel en een vlakke deklijst. Water dat alsnog hier doorheen dringt wordt middels een tweede siliconenrubber onderin het profiel afgevoerd.

Het beglazingsprofiel is ook aan de zijkanten voorzien van een rubberprofiel. Hiermee wordt een strakke aansluiting op het onderliggende staalprofiel verkregen, waarbij de laatste maatverschillen worden weggewerkt.

Meer over de toepassing van koud gebogen glas met pv-cellen is te lezen in Bouwwereld 4 van 8 april 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.