Ga naar hoofdinhoud

Ratten reproduceren razendsnel

Om ratten uit bouwwerken te weren stelt het bouwbesluit dat er geen openingen breder dan 1 cm in de uitwendige scheidingsconstructie aanwezig mogen zijn. Dit is niet zonder reden; ratten kunnen ziektes zoals Salmonella, de rattenbeetkoorts, E.coli en de ziekte van Weil overbrengen. Laatstgenoemde kan zelfs dodelijk zijn door lever- en nierfunctiestoornissen. Ook kunnen ratten door hun geknaag kabels kortsluiting en brand veroorzaken.

Uit onderzoek van Rentokil Pest Control blijkt nu dat ratten zich bijzonder snel kunnen voortplanten; twee ratten kunnen bijna een half miljard nakomelingen produceren in een tijdsbestek van slechts drie jaar. Het interactieve project, genaamd ‘De Opkomst van de Ratten’, visualiseert het hoge tempo waarmee ratten zicht voortplanten en toont hoe snel een rattenplaag uit de hand kan lopen.

De Opkomst van de Ratten

‘De Opkomst van de Ratten’ toont de voortplantingscyclus van ratten in optimale omstandigheden. Een rat kan tot zes nesten per jaar produceren, elk bestaande uit 12 jongen. Ratten worden seksueel volwassen na 4-5 weken, wat betekent dat de rattenpopulatie exponentieel kan groeien van twee tot 1248 in slechts één jaar en maar liefst 776.000 ratten het jaar erna.

Peter Timmermans, Technisch Manager bij Rentokil Pest Control zegt: “Als we niets doen, kan de rattenpopulatie nog verder toenemen. Hun voortplanting is volkomen anders dan die van mensen. Ratten zorgen namelijk voor grote aantallen nakomelingen. Als er genoeg voedsel is en schuilplaatsen goed bereikbaar zijn, bestaat het gevaar dat de rattenpopulatie nog verder toeneemt.”

Wat te doen tegen ratten

Om te voorkomen dat je zelf last krijgt van een rattenplaag, is het belangrijk om voedsel goed op te bergen en afvalcontainers regelmatig te legen. Gooi ook geen etensresten naar buiten voor de vogels of eendjes. Dit trekt namelijk ook ratten en muizen aan. Door deze tips op te volgen, verklein je de kans op rattenoverlast.

Kijk voor een visualisatie van de razendsnelle voortplanting van ratten op www.rentokil.nl/ratten/opkomst-van-de-ratten. Hier vind je ook meer tips om overlast van ratten te voorkomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Ratten reproduceren razendsnel

  • Uit onderzoek van Rentokill blijkt dat ratten zich snel voortplanten. Dat heeft Rentokill niet onderzocht, dat is een vaststaand feit en is geen onderzoek voor nodig. Ratten zijn na 3 maanden geslachtsrijp en hebben een draagtijd van 3 weken. Afhankelijk van de soort kan een wijfje 95 tot 120 jonge ter wereld brengen. Des te meer voedsel des te groter een rattenpopulatie kan worden. Het aanbod van bestel- en schuilplaatsen speelt daarbij ook een rol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.