Ga naar hoofdinhoud

Recyclebaar appartementencomplex

In Peel en Maas is een volledig recyclebaar appartementencomplex gebouwd. Volgens het uitvoerende bouwbedrijf Neptunus is het het eerste recyclebare wooncomplex in Nederland dat voldoet aan het bouwbesluit.

Alles demontabel

De bouw duurde vier maanden; afbreken duurt slechts enkele weken. Alle onderdelen van het appartementencomplex zijn demontabel en opnieuw te gebruiken voor nieuwe constructies en andere projecten. De gebruikte techniek is ontwikkeld door Neptunus zelf.

Tijdelijk woningtekort

Het appartementencomplex is bedoeld voor ‘woonurgente groepen’, mensen die moeilijk een betaalbare huurwoning kunnen vinden zoals jongeren, gescheiden mensen en seizoensarbeiders. Vanwege demografische ontwikkelingen zoals bevolkingskrimp en vergrijzing in de regio is gekozen voor tijdelijke bouw. Naar verwachting is het woningtekort in deze regio over 10 jaar verdwenen.

Toekomstproof

Er zijn in totaal 16 tweekamerappartementen en 4 driekamerappartementen gebouwd die ongeveer 10 jaar zullen blijven staan. Neptunus blijft eigenaar van het pand en de woningcorporatie in de gemeente Peel en Maas huurt de appartementen van het bouwbedrijf. Door het demontabele karakter is het project tevens toekomstproof: bij veranderende behoefte kan het gebouw aangepast worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Recyclebaar appartementencomplex

 • TheoR

  “Toekomstbestendig kan ook uitgelegd worden als “bestand tegen (ontwikkelingen in de) toekomst of ook “tegen negatieve ontwikkelingen in de toekomst”. Hoera, wat is onze taal toch levend(-ig)!

 • maurice van mourik

  L.s.,

  Wellicht een detail, maar ik stoor mij er wel aan, nl. het woord “toekomstproof”

  Wij hebben in het Nederlands een prima woord hiervoor : “toekomstbestendig”

  Ik verzoek U om met meer eerbied en zorgvuldigheid voor de Nederlandse taal om te gaan !!

  Met vriendelijke groeten,

  Maurice van Mourik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.