Ga naar hoofdinhoud

Ballast Nedam komt met eigen Bouwbesluit

Foto: Onno Dwars CEO Ballast Nedam Development

Ballast Nedam Development introduceert een eigen Besluit dat verder gaat dan het Bouwbesluit. Het ‘Ballast Nedam Development Besluit’ zegt niet alleen iets over de ambities op projectniveau, maar heeft ook impact op de organisatie, de werkwijze en haar medewerkers. Het Besluit omschrijft onder meer strengere normen voor energie, gezondheid, (deel)mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit. Ook is in het Besluit vastgelegd dat de gebiedsontwikkelaar uitsluitend vegetarisch voedsel inkoopt en elektrisch rijden als nieuwe norm ziet.

Heft in eigen handen

Met de invoering van het Besluit neemt de ontwikkelaar het heft in eigen handen, in plaats van af te wachten op de uitkomst van de maatschappelijke discussie. Onno Dwars CEO Ballast Nedam Development: “Niet langer schrijft de overheid minimale eisen voor, bedrijven doen het voortaan zelf. Alleen door zelf de norm te verleggen en te bepalen wat goed en slecht is maken wij de wereld beter en verleggen wij onze grenzen. We zetten met dit Besluit de volgende stap. Wij roepen partners op om zich aan te sluiten bij dit nieuwe normaal en elkaar te challengen om steeds verder te gaan.”

Ballast Nedam introduceert een eigen Besluit die strenger is dan het Bouwbesluit. Is dit een goed initiatief?

  • Ja (65%)
  • Nee (35%)
Laden ... Laden ...

Het Ballast Nedam Development Besluit in het kort

De nieuwe normen in het Besluit gaan in op de thema’s energie, gezondheid, (deel)mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit. Het besluit is dynamisch, wat wil zeggen dat de normen regelmatig bijgesteld zullen worden en dat er nieuwe worden toegevoegd wanneer mogelijk. Ballast Nedam heeft zich de volgende meetbare doelen vastgesteld:

Energie: “Wij werken toe naar een wereld waarin alle huishoudens energieneutraal zijn. Ballast Nedam Development maakt alle grondgebonden woningen geschikt voor een duurzame hypotheek, BENG 2 is daarbij 0 en ook appartementen worden waar mogelijk energieneutraal.”

Gezondheid: ”Wij werken toe naar een wereld waarin iedereen 5 jaar langer gezond en gelukkig kan leven met een minimale footprint volgens ons Urban Blue Zone concept. Het welzijn van mens én dier staat centraal als onderdeel van één onlosmakelijk natuurlijk systeem waarin plant- en biobased de norm is. Samen met bijvoorbeeld JOGG wordt de leefomgeving zo ontworpen dat natuurlijke beweging wordt gestimuleerd. Als bedrijf wordt voortaan alleen vegetarisch voedsel gekocht.”

(Deel)mobiliteit: ”Wij werken toe naar een wereld waarin de druk in de gebouwde omgeving op verkeer en parkeren is verdwenen en daarmee ook de luchtkwaliteit wordt verbeterd in de gebouwde omgeving. Ballast Nedam Development faciliteert standaard deelauto’s bij projecten vanaf 100 woningen en bij alle projecten worden laadplekken voor fietsen mogelijk gemaakt. Als gebiedsontwikkelaar stimuleren we elektrische (deel)auto’s voor medewerkers.”

Natuurinclusief: ”Wij werken aan een wereld waarin ieder project biodiversiteit versterkt en zelf toevoegt met als ultiem doel de afname van biodiversiteit te herstellen. Ballast Nedam Development past daarom standaard nestkasten toe in grondgebonden woningen samen met een projectspecifiek pakket voor meer biodiversiteit.”

Klimaatadaptief: ”Wij werken toe naar een wereld waarin projecten water bufferen en pieken in wateroverschotten en -tekorten moeiteloos kunnen opvangen. Ballast Nedam Development voorziet standaard grondgebonden woningen van regentonnen, bergingen met sedumdak en een projectspecifiek pakket klimaatadaptieve maatregelen.”

Circulariteit: ”Wij werken toe naar een 100% circulaire wereld en een MPG van minimaal 0 in elk project, uiterlijk in 2035. Ballast Nedam Development streeft naar een norm van minimaal MPG 0,7 voor grondgebonden woningen en 0,6 voor appartementen. Woningen worden modulair en prefab gefabriceerd waar mogelijk.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Ballast Nedam komt met eigen Bouwbesluit

  • Uitstekend initiatief vanuit de markt. Wel mis ik (zoals in bijna alle plannen) aandacht voor Toegankelijkheid van nieuw te bouwen woningen en gebouwen. Dwz. toegankelijke balkons, buitenruimten en badkamers. Bij de huidige “grijze golf” komt steeds meer vraag naar woningen die niet achteraf aangepast moeten worden vanuit de Wmo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.