Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle brandtest CLT en glulam

brandtest

De eerste van vijf brandtesten in houten gebouwen laat zien dat CLT en glulam bestand is tegen een uitslaande brand, zelfs als de sprinkler niet werkt. De brandtest is uitgevoerd door de Canadian Wood Council in een op ware grootte nagebouwd kantoor. De overige brandtesten worden de komende maanden uitgevoerd.

De proeven zijn wetenschappelijk opgezet en staan onder begeleiding van branddeskundigen en een overheidsinstantie voor wetenschappelijk onderzoek. De proeven, op ware schaal, moeten aantonen hoe brand zich ontwikkeld in verschillende bouwvormen en bij verschillende brandhaarden. Vier van de vijf tests gaan over woningen, waar enige compartimentering mogelijk is. De eerste proef werd uitgevoerd met een op ware grootte gerealiseerd houten kantoor, een compleet open ruimte van vier aaneengeschakelde modules op een grid van 7,3 meter.

brandtest

Om de brandtest zo realistisch mogelijk te maken waren de ruimten ‘gemeubileerd’: van hout waren tafels, stoelen en computers nagemaakt. Deze ‘meubels’ dienden als voedsel voor het vuur dat werd ontstoken.

Constructie nauwelijks aangetast

De uitkomst van de proef was zoals verwacht: het houten meubilair brandde af, maar het constructiehout werd nauwelijks aangetast. Nadat de binnenbrand uit zichzelf was uitgegaan bleek het CLT en glulam ook niet meer te branden en in goede staat. Voor alle zekerheid is nog vier dagen lang gemonitord of er niet toch ergens iets was blijven gloeien of doorbranden. Dat was niet het geval.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *