Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe toiletcabines volgens Bouwbesluit

Lichtere constructies met sandwichpanelen

De gangbare toiletcabines voldoen niet aan de normen van het nieuwe Bouwbesluit. Vloeroppervlak en vrije hoogte zijn toegenomen en een deur over de volledige hoogte is verplicht. Met gebruikmaking van sandwichpanelen kan de branche cabines leveren die wel aan de normen voldoen.

Tekst: Henk Wind
Tekening: Aditus, Neede
Foto: Kupan BV

Naar aanleiding van het artikel van Nico Scholten over de gevolgen van het nieuwe Bouwbesluit voor toiletruimten (BouwWereld nr. 21, 2002), werden de leden van de coöperatieve Vereniging van Sanitaire Ruimte Inrichters (VSRI) overstelpt met vragen over de gevolgen voor toiletcabines. De branche speelt inmiddels volop in op de nieuwe eisen.

Omdat toiletcabines nu volledig afsluitbaar moeten zijn en de vrije doorgang vergroot is tot 0,85 x 2,10 meter, moeten er grotere deuren worden toegepast. Een sandwichconstructie maakt de deur veel stijver en vormvaster, waardoor deze minder onderhevig is aan krom of scheluw trekken. Deze deur is 30 mm dik en weegt circa 18 kg. Een massieve deur van 13 mm weegt circa 30 kg.

De tussenwanden moeten nu van vloer tot plafond doorlopen, worden dus ook groter en daarmee bij de plaatsing te zwaar vanuit arbo-oogpunt. De oplossing is ook hier een sandwichpaneel, met een dikte van 30 mm. Een andere oplossing is om de tussenwanden van 13 mm dikte horizontaal te delen in stukken van circa 900 mm hoog.

Meer open
De brancheorganisatie VSRI heeft overigens wel bezwaren tegen de nieuwe regelgeving en zou de onderste strook van zijwanden en deuren toch graag weer open willen houden. Dat vergemakkelijkt de schoonmaak en verhoogt daarmee de hygiëne. Tevens is hierdoor meer controle op vandalisme mogelijk. De VSRI heeft daarom een aanvraag lopen bij TNO voor het gelijkwaardigheidbeginsel voor het vrij van de vloer staan van cabines, en andere aanverwante zaken.

Voor toiletten op een kinderdagverblijf wordt per 1 januari 2004 een AmvB (Algemene Maatregel van Bestuur) van kracht. Dan hoeven in deze toiletten geen deuren meer te komen, uitgezonderd het personeelstoilet. De toiletruimte mag ook rechtstreeks in verbinding staan met de verblijfsruimte. Hierdoor is er een betere controle op de kinderen mogelijk.

De VSRI heeft inmiddels bestekteksten conform het nieuwe Bouwbesluit gemaakt. Deze zijn te downloaden via www.zibb.nl/bouw of www.kupan.nl (bestek). STABU en de NBD hebben de wijzigingen nog niet kunnen verwerken.

Toiletcabines moeten volgens de nieuwe regels volledig gesloten zijwanden en deuropeningen hebben. De VSRI pleit voor herstel van de oude situatie met een open strook aan de onderzijde. Dit vanwege hygiëne en toezicht op vandalisme.

Dicht
Toiletcabines moeten volgens de nieuwe regels volledig gesloten zijwanden en deuropeningen hebben. De VSRI pleit voor herstel van de oude situatie met een open strook aan de onderzijde. Dit vanwege hygiëne en toezicht op vandalisme.

Het nieuwe Bouwbesluit en toiletcabines
De eisen van het Bouwbesluit voor andere gebruiksfunctie dan de woonfunctie luiden voor nieuwbouw: doorloophoogte 2,10 meter; vrije doorgang 850 mm; vloeroppervlak 1200 x 900 mm (of 1m2 met minimale breedte van 800 mm); volledig afsluitbaar, wat wil zeggen dat de ruimte van onder tot boven is afgesloten van de aangrenzende ruimte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.