Ga naar hoofdinhoud

Wijzigingen in Referentiedetails

Gevolgen van veranderende regelgeving

Bij de SBR-referentiedetails gaat het inmiddels om circa 900 details. Naast het ontwikkelen van nieuwe details, worden ook details aangepast, als gevolg van nieuwe regelgeving en innovaties in de bouw. Recent is een aantal gietbouw- en stapelbouwdetails gewijzigd.

Het aantal van zo’n 900 SBR-referentiedetails zal nog stijgen, want er wordt momenteel hard gewerkt aan een serie utiliteitsbouwdetails. Deze nieuwe details worden ontwikkeld in samenspraak met de gebruikers. Met hen wordt ook de bestaande serie details regelmatig tegen het licht gehouden. Ontwikkelingen ten gevolge van nieuwe regelgeving, veranderende architectuur, innovaties in het bouwproces en de bouwtechniek hebben consequenties voor de bestaande serie details. In overleg met de technische begeleidingscommissies worden daarom ook details aangepast.

Recent is een vierde update uitgebracht voor het deel Combinatie (Gietbouw en Stapelbouw). Vier van de meest ingrijpende wijzigingen betreffen: de dikte van binnenspouwbladen, natte zwevende dekvloeren (naast droge vloeren), aanpassing bij de voordeur en het vastzetten van een waterdichte laag.

Dikte binnenspouwblad
De warmteweerstand van een houten binnenspouwblad wordt bepaald door de verhouding van de oppervlakten hout en isolatie (zie voor rekenvoorbeelden: NPR 2068 en de infobladen op www.sbr.nl). De bouwers in de begeleidingscommissie hebben geconstateerd dat het percentage ‘hout’ toeneemt (o.a. door grotere glasoppervlakken bijvoorbeeld ten gevolge van schuifpuien).

Voor een Rc van 3,0 m2K/W is indertijd uitgegaan van een houtpercentage van circa 17 procent. De bijbehorende hout- en isolatiedikte was 140 mm. Het percentage hout is tegenwoordig echter vaak zo’n 20 procent. Dit gegeven heeft tot het besluit geleid de dikte van het stijl- en regelwerk te verhogen van 140 mm naar 170 mm (SBR-Referentiedetail 101.0.1.01). In principe was een toename van 140 naar 150 mm voldoende, echter 150 mm is geen standaard houtmaat. De aangehouden warmtegeleidingcoëfficiënt (?-waarde) is 0,038 W/(m2K). Wanneer er isolatiemateriaal met een lagere ?-waarde wordt toegepast, zal de Rc-waarde stijgen richting 3,5 (m2K)/W. Als er ook nog een reflecterende folie aan de spouwzijde wordt toegevoegd (Rm = 0,4 tot 0,6) dan kan met een HSB-element (en met een niet geventileerde spouw) een Rc van ca. 4.0 (m2K)/W behaald worden. Een dergelijke warmteweerstand wordt steeds meer toegepast vanwege de verzwaarde energieprestatie-eisen (EPC).

Zwevende dekvloeren
In het deel Combinatie (Gietbouw en Stapelbouw) waren alleen droge zwevende dekvloeren opgenomen. Deze opbouw is net voldoende voor Ico = +5dB. De praktijk is echter dat meestal natte zwevende dekvloeren worden toegepast. De prestatie is beduidend hoger. De dikte van de betonvloer behoeft voor Ico = +5dB slechts 170 mm te zijn, maar er is gekozen voor een meer praktische maat van 210 mm, vanwege de overspanning en de in te storten installaties (SBR-Referentiedetail 367.1.0.01). In het combinatiedeel zijn vier oplossingen van natte zwevende dekvloeren uitgewerkt (zie tabel).

Tabel: Vier oplossingen voor zwevende dekvloeren

Uitvlaklaag in mm Verende laag in mm Verende laag dynamische stijfheid (s) MN/m³ Dekvloer in mm Totale verend opgelegde dekvloer in mm Ico dB
Systeem 1 35 8 = 50 40 = 83 +5
Systeem 2 20 = 20 50 = 70 +5
Systeem 3 25 25 = 20 40 = 90 +10
Systeem 4 (2 lagen verend materiaal) 25 = 20 50 = 80 – 83 +10
5 – 8 Resp. = 70

Massieve betonvloer
Ook is gekeken naar de massieve vloer; deze was uitgewerkt op 750 kg/m2 (280 mm beton en 50 mm dekvloer). Deze gegevens correspondeerden met de richtlijnen van het Gietbouwcentrum (onderdeel VOBN) voor appartementengebouwen. Recentelijk is dit advies aangepast omdat uit praktijkmetingen bleek dat vloeren van 750 – 800 kg/m2 niet altijd de vereiste contactgeluidsisolatie halen. De reden (los van regelmatig geconstateerde fouten in de uitvoering) is dat de Ico in kleinere ruimten achterblijft. Dit ligt onder ander aan de meetmethode. De geluidsafstraling van het hamerapparaat per m2 vloer is in een kleine ruimte groter dan in een grote ruimte. Daarnaast denken de akoestische experts dat het effect van star aan het plafond bevestigde binnenwanden in een kleine ruimte groter is dan bij grotere ruimten. Dit effect moet echter nog nader worden onderzocht. Daarom is nu het advies 800 kg/m2 (300 mm + 50 mm dekvloer). Dit advies sluit ook aan bij de NPR 5070 en de ABC-lijst van Woningborg die een minimale massa van 800 kg/m2 eisen. De SBR-Referentiedetails worden hierop nog aangepast.

Voordeuren
In de Referentiedetails is een aantal voordeuren getekend met een dikte van 54 mm. Daarmee is een beter lucht- en waterdicht onderdorpeldetail te realiseren. De onderdorpels zijn niet van hout, maar steenachtig of van kunststof (SBR-Referentiedetail 102.0.3.04). Houten dorpels moeten ten minste 50 mm boven het watervoerend vlak worden aangebracht.

Overige wijzigingen
Naast de voornoemde wijzigingen is er nog een aantal aanpassingen doorgevoerd. De waterdichte laag die wordt aangebracht tegen een houten binnenspouwblad of tegen het achterhout van een buitenbeplating, wordt nu met een knelstrip vastgezet en niet meer tegen een strook multiplex. De reden daarvan is dat bouwers liever geen dikteverschillen in het binnenspouwblad willen. De getekende oplossing blijkt in de praktijk goed te voldoen.

Het Bouwbesluit vereist in woningen geen buitenruimten meer zoals dakterassen en balkons. De eis dat de opstand ter plaatse van de toegang naar de balkons en terrassen maximaal 20 mm aan beide zijden van de dorpel moet zijn, kwam daarmee ook te vervallen. De nieuw toegevoegde details (zoals SBR-Referentiedetail 351.0.1.01) bevatten daarom aan de buitenzijde een hogere dakopstand, zodat de aansluiting gemakkelijker waterdicht kan worden gemaakt.

Tekst: Drs. ing. H.M. Nieman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Wijzigingen in Referentiedetails

  • roel

    De nieuwe afmeting van stijlen zijn echter ook niet courant van maat 170mm, de courante maat zal 184mm zijn.(38×184 cls)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.