Ga naar hoofdinhoud

Regels belemmeren bouw

Bouwprojecten lopen nog altijd vertraging op door de negatieve invloed van wetten en regels. Dat blijkt uit het BouwKennis Jaarrapport 2007, waarvoor onderzoek is gedaan naar de mate waarin de Nederlandse bouwsector last ondervindt van regelgeving. Bouwbedrijven hebben te maken met een grote hoeveelheid complexe wetten en regels. De relatie tussen deze regels is lang niet altijd voor iedereen duidelijk, waardoor een grote regeldruk ontstaat. Beterschap ligt volgens velen nog niet in het verschiet.

Omgevingsvergunning
De doelstelling van de overheid is zoveel mogelijk regels te schrappen of te integreren. Een voorbeeld hiervan is de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) die beter bekend staat als de omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning moet er voor zorgen dat circa 25 vergunningen worden samengevoegd in één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Eind juli 2007 is bekendgemaakt dat de geplande invoering van de Wabo op 1 januari 2008 is verplaatst naar 1 januari 2009.

De oude planning van invoering op 1 januari 2008 bleek niet haalbaar in het totale traject van de wetsvoorbereiding. Doordat de invoeringsdatum opschuift, hebben gemeenten en andere overheden meer tijd om zich voor te bereiden op de omgevingsvergunning, aldus het Ministerie van VROM.

Vertraging door regelgeving
Hoewel de overheid er veel aangelegen is de regeldruk voor burgers en bedrijven te beperken kan de bouwsector momenteel nog niet beamen dat er in de praktijk iets van te merken is. Gemiddeld zegt ruim 45 procent van de bouwbedrijven dat wanneer projecten vertraging oplopen, dit meestal te maken heeft met wetgeving. Circa een kwart van de respondenten zegt dat dit niet het geval is.

Vooral de partijen die in het begin van het bouwproces actief zijn zoals ontwikkelaars, hoofdaannemers en architecten, ondervinden veel problemen met de wetgeving. Van hen zegt ruim de helft dat wetgeving vaak de oorzaak is van vertraging bij projecten. De overheid zelf denkt dat het nog wel meevalt met de regeldruk, nog geen 20 procent van hen denkt dat projecten meestal vertraging oplopen door wetgeving.

Bron: BouwKennis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.