Ga naar hoofdinhoud

Renovatie herstelt karakter Dapperbuurt

Vandaag vindt in Amsterdam de oplevering plaats van De Commelin in de Dapperbuurt. Het project De Commelin, een ontwerp van Remko Veenstra van KOW Herstructurering, is de ingrijpende renovatie cq herontwikkeling van 17 panden op de kop van het bouwblok Commelinstraat, Dapperstraat en Wagenaarstraat. In opdracht van Ymere Ontwikkeling heeft KOW Herstructurering met dit project het oorspronkelijke karakter van de Dapperbuurt hersteld.

De monumentale gevels zijn op een bijzonder hoog niveau gerestaureerd met oog voor cultuur historisch waardevolle details. Deze restauratieve aanpak is zo compleet mogelijk, van snijvoeg tot de moderne variant van het schuifraam, van natuurstenen ornamenten tot kordonlijsten, van plaatselijk geglazuurd metselwerk tot geïsoleerd gebogen beglazing in de oorspronkelijke winkelpuien.

Gevels
Voor de renovatie was funderingherstel van alle panden nodig. De oorspronkelijke houten palen en kespen van de 17 panden in het project aan de Commelinstraat waren dusdanig aangetast dat een totale vervanging van de fundering noodzakelijk was. Hierbij is de bestaande bebouwing zoveel mogelijk ontzien. Om ene goede differentiatie en woningontsluiting mogelijk te maken zijn er in een aantal panden aan het bestaande casco indrukwekkende staalconstructies toegevoegd. Achter de gerestaureerde voorgevels bevinden zich 45 nieuwe woningen en 6 nieuwe bedrijfsruimten. Met nieuwe achtergevels, buitenruimten en ruime dakterrassen aan het binnenterrein. Met de renovatie van het bouwblok is behoud van het architectonische karakter van dit deel van de Dapperbuurt voor decennia veilig gesteld.

Bron: KOW

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.