Ga naar hoofdinhoud

Renovatie Pakhuismeesteren

Op de kop van zuid aan de Wilhelminakade in Rotterdam is de transformatie gestart van het monumentale Pakhuismeesteren. Het pakhuis wordt getransformeerd tot een modern lifestyle hotel met winkels en een horecaplaza. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemersbedrijf van Agtmaal onderdeel van VolkersWessels.

Monumentale gevels in ere hersteld

Room Mate is een Spaanse hotelketen en staat bekend om hun hippe interieur en informele atmosfeer. Het is de tweede vestiging van de Spaanse hotelketen die in Nederland gebouwd wordt. Het hotel krijgt circa 230 kamers, conferentieruimtes en een parkeerkelder. Pakhuismeesteren krijgt op de begane grond een Mercado (markt) en horeca. De renovatie wordt zorgvuldig uitgevoerd met behoud van de karakteristieke, monumentale elementen van het bestaande gebouw. Er worden twee extra verdiepingen aangebracht en de monumentale gevels in ere hersteld. Het hotel krijgt een spectaculair dakterras.

Pakhuismeesteren werd in 1818 opgericht, onder andere voor de handel in thee tijdens het V.O.C. tijdperk. In 1862 werd overgestapt naar de opslag van petroleum en andere aardolieproducten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Renovatie Pakhuismeesteren

 • Arie Noordzij

  Ik vind het leuk dat pand Pahuismeesteren wordt
  Gerenoveerd en geschikt gemaakt wordt voor andere doeleinden indit gebouw heb ik veel voetstappen liggen. het is namelijk de firma geweest waar ik 40 jaar heb gewerkt,maar ik was gestationeerd aan pand De Eersteling.
  ik zou graag een kijkje willen nemen,ik ga regelmatig naar het gebouw toe om foto`s te maken.

 • Leon

  Mee eens Theo. Ben ook niet gecharmeerd van die opbouw. Het past er ook helemaal bij. Dit soort uitbreidingen kun je m.i. op twee manieren doen: of je bouwt verder in de stijl van het bestaande (valt vaak tegen overigens…) of je maakt een sobere, ‘lichte’ opbouw. Dus de gevel rondom een meter of vier terugleggen en ‘sobere’ wanden van glas en bijvoorbeeld plaatmateriaal (metselwerk is vaak ook al te massief). Het bestaande (nota bene gerenoveerde pand) moet de eyecatcher zijn.

 • TheoR

  Zonder opbouw zou het project misschien niet rendabel zijn geweest maar de architect van deze opbouw vond zichzelf waarschijnlijk heel belangrijk. Het bestaande gebouw gaat hier letterlijk gebukt onder een zware “feestmuts”. Om het bestaande gebouw in zijn waarde te laten mag de opbouw wel wat soberder. Bescheidenheid siert de mens en zeker ook een architect!

 • Zonde van de opbouw: foeilelijk. Had Zara Hadid maar ingehuurd.

 • Johannes Samuel

  ‘De Rotterdamse Pakhuismeesteren nam NA de V.O.C.-periode een deel van de Rotterdamse thee-handel over. In 1862 verplaatsten ze zich naar Rotterdam voor onder meer de opslag van aardolieproducten. Het pand op de Wilhelminapier is een van de veemgebouwen die de Pakhuismeesteren in bezit had.’

 • Anjo

  nou ben ik geen held in (vaderlandse) geschiedenis maar 1818 en de VOC? minuutje googlen levert op dat de VOC in 1799 ‘failliet’ was. “In de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) kwam de financieel ongezonde VOC in moeilijkheden, doordat er enige jaren geen rijkbeladen retourvloten naar de Republiek kwamen. In 1795 werd de VOC genationaliseerd; in 1799 verliep het laatste octrooi en waren haar bezittingen aan de overheid vervallen.” Bron:http://voc-kenniscentrum.nl/vocbegin.html
  Kunnen we niet meer echt van een VOC tijdperk spreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *