Ga naar hoofdinhoud

Restaurant van hout uit de omgeving

Restaurant Poolshoogte bij Odoorn is gemaakt met hout uit de bossen in de omgeving. Boomstammen die dienst doen als kolommen, zijn al drie jaar voor de bouw geselecteerd en gezaagd. Dat geldt ook voor de houten gevelbekleding.

Pijlers onder het ontwerp van Annette van der Aa waren kolommen van geschilde boomstammen en een gevelbekleding van houten delen. Om dit hout de tijd te geven te drogen, werd dat al in 2006 gezaagd, terwijl het ontwerp nog nader werd uitgewerkt. Daardoor hoefde bij de bouw in de zomer van 2009 nauwelijks meer met drogingskrimp te worden gerekend. De geschilde boomstammen zijn mat afgelakt in verband met schoonmaak. De kolommen op de veranda zijn daarbij ook nog schimmelwerend behandeld.

Voor de gevelbekleding zijn delen in drie verschillende maten gebruikt. Die zijn in een willekeurig patroon aangebracht. De delen zijn strak tegen elkaar gemonteerd. Omdat in hout toch altijd enige werking optreedt, zijn aan de achterzijde op de onderlinge naden lamellen van watervast hardboard aangebracht.

Proefnummer
Meer over deze gevelbekleding leest u in Bouwwereld 4 van vrijdag 2 april 2010.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *