Ga naar hoofdinhoud

Rijkgelaagde gevel voor AkzoNobel Center

Rijkgelaagde gevel voor AkzoNobel Center

Begin dit jaar hebben de medewerkers hun intrek genomen in het nieuwe AkzoNobel Center aan de Amsterdamse Zuidas, dat ruim 700 werkplekken telt. De rijkgelaagde gevel is een beeldbepalend onderdeel van het ontwerp.

Glazen klimaatgevel

Zowel het exterieur als het interieur zijn ontworpen door GROUP A, evenals de ondergrondse parkeergarage. De gevel is opgebouwd uit een combinatie van een glazen klimaatgevel en houten constructieve elementen. Door het gebruik van verschillende glassoorten ontstaat er een dynamisch spel van licht en reflectie. De houten gevelelementen zijn afgewerkt met duurzame, hoogwaardige coatings in geleidelijk verlopende kleuren, een directe verwijzing naar de opdrachtgever: AkzoNobel.

De publieke plint op de begane grond vormt een natuurlijke overgang met het naastgelegen plein. Om de toegankelijkheid en leefbaarheid van de kantorenomgeving op de Zuidas te bevorderen, heeft de architect in zijn ontwerp de plint een openbare functie gegeven. Op de begane grond bevindt zich de AkzoNobel Essential Art Space, waar de internationale kunstcollectie van de AkzoNobel Art Foundation voor een breed publiek ten toon wordt gesteld door middel van wisselende tentoonstellingen.

Twee verweven atria

Twee verweven atria vormen de ruggengraat van het interieur. Het eerste atrium strekt zich uit over de publieke ‘AkzoNobel Experience’ op de begane grond, bestaande uit de entree, receptie, restaurant en Art Space en het semi-publieke ‘Meeting AkzoNobel’ op de eerste verdieping. Deze verdieping vormt het epicentrum voor medewerkers en zakenpartners en wordt door een tweede atrium verbonden met het ‘Working at AkzoNobel’, het gebouwdeel bestaande uit de hoger gelegen kantoorverdiepingen. Bij het ontwerp en de inrichting van deze verdiepingen is niet alleen gelet op aspecten als intensief en efficiënt ruimtegebruik, maar vooral op een inspirerende, energiezuinige, gezonde werkomgeving.

BREEAM Excellent certificaat

AkzoNobel, wereld’s grootste verf- en coatingsonderneming, heeft een leiderspositie op het gebied van duurzaamheid. Voor het nieuwe Center hebben AkzoNobel en DuraVermeer dan ook de ambitie om het BREEAM Excellent certificaat te verkrijgen, gerealiseerd met het verkrijgen van een 4-sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat. Belangrijke aspecten die hieraan bijdragen zijn de zonnepanelen op het dak, PV-cellen in de atrium beglazing, een WKO-installatie, de dubbele klimaatgevel en de nabijheid van het treinstation. In de klimaatgevel wordt ’s zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid weg geventileerd om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan. In de winter wordt juist de stilstaande warme lucht in het gebouw geïsoleerd. De gelaagde glazen gevel is voorzien van een geïntegreerd lichtontwerp dat ervoor zorgt dat het gebouw zowel overdag als ’s nachts een warme en levendige uitstraling krijgt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.