Ga naar hoofdinhoud

Rijkspaviljoen Floriade valt op

Dit paviljoen is opgebouwd met een houtconstructie van dubbelgekromde dooselementen, die in halfsteensverband aan elkaar zijn gekoppeld.

Voor de Floriade in Venlo is een groot aantal paviljoens gerealiseerd. De bouwkundig meest opvallende is die van de Rijksoverheid, die als een openbarstende boon uit het landschap oprijst. Dit paviljoen is opgebouwd met een houtconstructie van dubbelgekromde dooselementen, die in halfsteensverband aan elkaar zijn gekoppeld. De dooselementen bestaan uit een beplating op computergezaagde houten ribben. Het paviljoen is ontworpen door 2d3d. Het hout is afkomstig van Finnforest (nu Metsä Wood).

Inmiddels bekende – permanente – gebouwen zijn de Innovatoren en Villa Flora. Deze energiezuinige en innovatieve gebouwen vormen de basis van wat straks de hoogwaardige kantorenlocatie Venlo Green Park moet gaan worden. Duurzaamheid stond daarom ook hoog in het vaandel van deze Floriade. Zo heeft Arcadis al bij de aanleg van het park hier hoog op ingezet en is onder meer gekozen voor een gesloten grondbalans. Uitgangspunt voor het gehele park is Cradle to Cradle. Vanuit die gedachte is veel hout gebruikt in de paviljoens van diverse landen.

Glazen vloer

Een opvallende belevenis is het Rabobank-paviljoen. Dit is gevormd als een halve wereldbol, waar een hellingbaan naar het dak omheen wentelt. Halverwege kunnen bezoekers naar binnen, waar ze plaats nemen op een glazen vloer op stalen vakwerkliggers. Onder die vloer worden opnames van de wereld vanuit de lucht getoond, waardoor de bezoeker een soms bijna duizelingwekkende zweefvlucht over de aarde beleeft. Organisator de Nederlandse Tuinbouwraad heeft zelf een dome laten bouwen, waarbij juist de ronde dakvorm wordt gebruikt om een film te projecteren. De bezoeker staat daarbij dus midden in de film, die rondom wordt gepresenteerd.

De Floriade wordt op 4 april geopend door de Koningin en is vanaf 5 april toegankelijk voor het publiek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Rijkspaviljoen Floriade valt op

 • Gelieve dit bericht te rectificeren.

  Paviljoen is gebouwd in opdracht van Arcadis. Staalconstructie is uitgevoerd door Moeskops Staalbouw & beglazing door Hurks geveltechniek.

  3D engineering staalconstructie & beglazing zijn beiden door Buro grondverf uitgevoerd

 • Jaap v.d. Bosch

  Cradle to cradle is de gedachte staat er, dan vraag ik me af hoe lang gaat dat paviljoen van de rijksoverheid mee, voordat je weer een nieuwe moet maken, is die nieuwe boom al weer helemaal volgroeid dan?
  Op zich is het wel een leuk ding dat paviljoen, maar toen ik bij een landelijk bekende firma op 1 van mijn toezichtswerken kwam om garantie van een onderdeel wat zich niet goed hield, kwam men opdagen met de KVT in de arm, en dan komt het er op neer, dat alles wat zo’n beetje rond en scheef staat (scheef inwaterend) dat allemaal buiten de garantie valt, zul je wat vaker moeten vervangen was de uitspraak dat is nou eenmaal de konsekwentie van dit soort afwijkingen.
  En als je die foto vergroot en naar die bovenste beglazing kijkt in die bol, waar blijft dan het regenwater op die ruit, dat wordt zo te zien een badkuipje??

 • P.M.van Haaren

  Gelieve dit bericht te rectificeren.
  De foto toont het glazen paviljoen van
  Azerbijan, in de vorm van een blob.
  Dit paviljoen is gebouwd door Hurks geveltechniek te Veldhoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *