Ga naar hoofdinhoud

Risico’s bij het werken op hoogtes zoveel mogelijk beperken

Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Vooral het gebruik van ladder en trappen is gevaarlijk. Maar ook aan het werken op rolsteigers kleven gevaren. In dit artikel leggen we uit hoe risico’s zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Ongelukken met steigers die het meest voorkomen zijn een val van hoogte, letsel door een ingestorte steiger, medewerkers die een vallende voorwerpen op zich krijgen of door middel van elektrocutie. In ons land is er speciale wetgeving voor het werken met steigers. Dit is terug te vinden in het Arbobesluit 7.34 en 3.16. De Richtlijn Steigers vormt nog een extra aanvulling hierop.

Werkgevers kunnen de kans op ongevallen verkleinen door hun personeel te trainen. Het is belangrijk dat iedereen die op hoogte werkt weet welke gevaren zich op een steiger kunnen voordoen en hoe ze deze zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Verder is natuurlijk de keuze voor een goede, stevige en stabiele rolsteiger heel belangrijk. Datzelfde geldt voor de juiste installatie. Zorg ervoor dat deze stevig, stabiel en recht staat. recht en vast staat. Zet de steigerbasisplaten en voetsteunen stevig neer en controleer of eventuele steigerwielen zijn vastgezet. Breng leuningen aan om de veiligheid van de medewerkers te vergroten en gebruik kantplanken aan om te voorkomen dat er onverhoopt spullen naar beneden vallen. Zorg voor een ingebouwde of een vaste ladder, zodat werknemers veilig naar boven kunnen gaan. Als alles is geïnstalleerd, controleer de steiger dan goed voordat hij gebruikt wordt.

Trappen en ladders

Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van trappen en ladders. In ons land vinden er op de werkvloer ieder jaar meer dan 150 ongelukken met ladders plaats. Een op vijf medewerkers die dit overkomt houdt hier blijvende schade aan over. Toets op Google de woorden ‘ladder en ongeval’ maar eens in. Daarna komen er allerlei nieuwsberichten over bedrijfsongevallen in beeld. Dit geeft wel aan hoe gevaarlijk trappen en ladders zijn. Probeer dan ook het gebruik zoveel mogelijk te voorkomen. Ladders en trappen mogen bijvoorbeeld wel als opstapje worden gebruikt, maar zijn absoluut geen veilige werkplek.

Mochten er desondanks toch trappen en ladders worden gebruikt, zorg er dan voor dat de werknemers altijd voldoende grip hebben. Zet de ladder recht neer op een stevige, vlakke bodem. Mocht de ladder naar een andere verdieping leiden, zorg er dan voor dat deze in ieder geval een meter boven die etage uitsteekt.

Valbeveiliging

Valbeveiliging is verplicht voor medewerkers, die op een hoogte van 2,5 meter of hoger werken. Maar als er risico’s zijn om op een lagere hoogte te vallen, dan dient in dat geval ook voor valbeveiliging gezorgd te worden. Datzelfde geldt voor werknemers die werken op een locatie die beweegt of kan gaan bewegen. Om in deze situaties het valrisico zoveel mogelijk te beperken, zijn er de volgende veiligheidsmaatregelen: er moet een veilige steiger worden geplaatst met hekken en leuningen. De eventuele openingen moeten worden beschermd. Als deze maatregelen niet genomen kunnen worden, dan moeten er vangnetten worden aangebracht en moeten de medewerkers werken met veiligheidsgordels en vallijnen. Door middel van risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kan gemakkelijk worden bepaald welke preventieve middelen het beste toegepast kunnen worden in de betreffende situatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *