Ga naar hoofdinhoud

Rokade-toren krijgt aardwarmtesysteem

De te bouwen Rokade-toren in Spijkenisse krijgt een innovatief aardwarmtesysteem. Nog voordat de heipalen voor de fundering de grond in gaan, worden de buizen voor dit verwarmingssysteem tot 120 meter diep geboord. De bouw begint morgen.

Aardwarmte
Bij Rokade, de tweede toren in het plan De Dijk van de Elementen, is gekozen voor gebruik van geothermische energie (aardwarmte). Via een ondergronds stelsel van leidingen wordt aardwarmte op een diepte van 120 meter in de winter aan de bodem onttrokken. Deze warmte komt door een middel van een distributiesysteem van water in de appartementen.

Het water heeft aan het begin van de winter een temperatuur van 12 graden Celsius. In elk appartement staat een warmtepomp om het water op de gewenste comfortabele temperatuur te brengen. Zo’n warmtepomp is qua werking vergelijkbaar met een koelkast. Maar waar bij een koelkast de warmte (aan de achterkant) juist verloren gaat, wordt het hier gebruikt voor de vloerverwarming die door het gehele appartement ligt. In de appartementen zijn radiatoren dus niet nodig. Zomers werkt het systeem als koeling.

Duurzame energie
Het bedrijf Giesbers & Van der Graaf levert de warmtetechniek. Wethouder Mourik is blij met het gebruik van aardwarmte. “Rokade is alweer het derde project waar deze vorm van duurzame energie wordt toegepast. Eerder gingen De Zomertuinen en De Vier Werelden voor. Zo’n 600 woningen in Spijkenisse maken dan gebruik van aardwarmte. Het milieu wordt daarmee weer een beetje gespaard”.

Bron: Nieuwsbank

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.