Ga naar hoofdinhoud

Rotterdam krijgt Europa’s grootste groene gevel


De grootste groene gevel van Europa komt aan de parkeergarage Westblaak te Rotterdam. Langs de verschillende zijvlakken en op de bovenste parkeerlaag wordt in totaal 5000 m2 groene gevel aangelegd. De bouw start mei 2010 en zal naar verwachting eind augustus worden afgerond.

Korfstructuur
De parkeergarage Westblaak wordt voorzien van een korfstructuur van een lichtgewicht metalen gaasconstructie met wintergroene klimplanten (Hedera). Door de combinatie van het groene takkenmotief van de constructie en de planten ontstaat een extra architectonische dimensie met een frisse groene uitstraling. De planten worden volautomatisch gevoed met het regenwater dat is gefilterd en opgeslagen in waterreservoirs onder de parkeergarage.

Het Rotterdamse architectenburo Kühne & Co heeft de groene gevel van de parkeergarage Westblaak ontworpen.

Groene eigenaar
De groene gevel voor de parkeergarage Westblaak is de eerste pilot die in uitvoering gaat. In de toekomst volgen meerdere pilots zodat de effecten van groene gevels in beeld kunnen worden gebracht.

De parkeergarage is onderdeel van het Westblaak gebouw. Dit complex heeft al een aantal ‘groene’ voorzieningen als een groendak op het kantorengedeelte en led- verlichting in de openbare ruimte. “Als bedrijf nemen we onze verantwoordelijkheid voor een duurzame wereld”, aldus het bedrijf Thornico, dat eigenaar is van het Westblaak gebouw. “Door ons vastgoed te vergroenen bijvoorbeeld, zoals in Rotterdam en elders in de wereld. Tenslotte woont al meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en is groen een belangrijk element voor de leefbaarheid van de stad.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *