Ga naar hoofdinhoud

Ruimte optimaal benut met woonkubus


De woonmachine – een kubus waarin meerdere woonfuncties zijn verwerkt zoals een keuken, toilet, douche en opbergruimte – wordt voor het eerst toegepast in 61 Eindhovense studentenwoningen van woningcorporatie Woonic.

De woonmachine is een vinding van Maarten Castelijns, projectarchitect bij Van Aken architecten. Castelijns verwacht dat de multifunctionele kubus een succes wordt. De woonmachine is een kubusvormig bouwkundig apparaat dat alle essentiële woonfuncties samenbalt in een volume. De kubus ziet er strak en modern uit en is speciaal bedoeld voor kleine woningen zoals studentenwoningen.

Middelpunt van de woning
Drie van de vier zijden van de kubus hebben een specifieke functie waardoor de woonmachine het middelpunt wordt van de woning. De verkeersruimte wordt omgetoverd in gebruiksruimte waardoor het beperkte oppervlak van de kleine woning optimaal benut kan worden. Door een zijde blind te houden, is de woonmachine ook tegen een wand te plaatsen en wordt de indelingsvrijheid van een woning gemaximaliseerd.

Binnen de woonmachine is elke kubieke centimeter gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor het opbergen van toiletpapier en is er een nis in de badkamer voor toiletartikelen. Daarnaast zijn ook alle installatietechnische onderdelen zoals elektra, data, ventilatie, riolering en intercom onzichtbaar ingebed. “In principe zijn er in de woning geen extra installatievoorzieningen nodig”, aldus de projectarchitect. Wanneer de functies in de woonmachine niet in gebruik zijn, heeft de kubus een neutrale uitstraling. De vlakken aan de buitenzijde zijn afgewerkt met witte, blind bevestigde melamine beplating. De binnenzijden hebben per functie elk een eigen, karakteristieke kleur. Alle functies kunnen indien gewenst, afgesloten worden.

Demontabele componenten
De woonmachine is opgebouwd uit een aantal demontabele componenten die eenvoudig op de bouwplaats geassembleerd kunnen worden. Dit gebeurt op een eenvoudige bouwkundige vloer.
De woonmachine wordt om een vooraf vervaardigde, bouwkundige installatieschacht geplaatst en aangesloten. De vloer dient vooraf geprepareerd te worden.

Alle overige componenten van de woonmachine zijn samengesteld uit een houten constructie met bekleding van melamine- of volkernbeplating. De platen worden blind bevestigd zodat alle zijden glad zijn en eenvoudig te onderhouden. De vloeren in de badkamer en toilet worden ter plaatse gecoat. Het keukenblad is van spaanplaat met HPL, het plateau rond de badkamerwastafel van roestvast staal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *