Ga naar hoofdinhoud

Ruimteschip of oog?

Het crossing border theater Infoversum, droom van sterrenkundige Edwin Valentijn, heeft een futuristisch uiterlijk én dito functie. Voor het eerst is full-dome 3D digitale projectie in Nederland mogelijk. Uniek is ook de bouwwijze als monocoque. Hierbij zijn de stalen huid en draagconstructie volledig geïntegreerd.

Is het een ruimteschip of een oog? Of allebei? De projectiekoepel van het Infoversum lijkt op een oogbol met rondom een brede rand, die aan een oogkas doet denken. Zo is het ontwerp overigens helemaal niet bedacht, vertelt architect Jack van der Palen van architectengroep Archiview. Puur vanuit de functionele eisen was een koepel nodig voor de full-dome projectie. Die is bolvormig uitgevoerd en blijft zichtbaar aan de buitenzijde. De routing langs de overige functies, zoals entree, tentoonstellingsruimte, foyer en pre-showruimte, kon het beste als een rand om de bol worden gelegd. Bij het uitwerken ging het eruitzien als een oog in een oogkas, als aardige bijkomstigheid. De vrije vormen zijn strak en vloeiend uitgevoerd met een stalen monocoque (enkelschalige) constructie, net zoals bij (ruimte)schepen. Het bouwwerk lijkt hierdoor ook op een ufo, die vlakbij de Groningse binnenstad op het voormalige Cibogaterrein is geland.

Inspiratie uit scheepsbouw

Architect Jack van der Palen van Archiview was destijds bij toeval in aanraking gekomen met scheepsbouwtechnieken, nadat hij met Centraalstaal (nu CIG Architecture) een excursie naar een scheepswerf had gemaakt. “Wat mij opviel was dat je alle vormen kunt maken als huid en constructie een eenheid vormen. Daarnaast was heel opmerkelijk dat bij een schip alle installaties gelijk per sectie werden ingebouwd. En tot slot trof mij de efficiency van het bouwproces, waarbij zo’n schip als een Ikea bouwpakket met genummerde secties in elkaar werd gezet.” Samen met CIG ging hij aan de slag om bij wijze van proef een bescheiden woning met deze techniek te bouwen, die steunt op slechts 1 kolom. Een monocoque constructie is heel gangbaar in de scheepsbouw-, raceauto- en vliegtuigindustrie, maar in de (woning)bouw wordt het principe nog maar weinig toegepast. Vooral bij complexe gebogen vormen, waarin CIG is gespecialiseerd, levert het bijzondere resultaten op, zoals het Porsche paviljoen op het themapark ‘Autostadt’ in Wolfsburg, dat opvalt door de vloeiende vorm met een 26 meter overkragende luifel.

Het hele artikel over het Infoversum staat in Bouwwereld 5, die op 30 mei verschijnt. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.