Ga naar hoofdinhoud

Schikking 2 miljoen voor lekkende gevels Metzo College

Metzo College Doetinchem

Het Metzo College en bouwbedrijf Schutte treffen een schikking over de problemen met de gevels van het Metzo College in Doetinchem, meldt De Gelderlander. Met deze beslissing komt een einde aan de bouwtechnische soap die zich al een kleine twaalf jaar voortsleept. Achterhoek VO, waar de school onder valt, hoopt nog dit jaar de aanbesteding voor de herstelwerkzaamheden af te ronden. Als alles meezit, is het gebouw in 2019 lekvrij.

Gevelproblematiek

Bouwwereld, vakblad over bouwtechniek, heeft de gevelproblematiek van het Metzo College al sinds 2007 op de korrel. Onder de kop ‘Onleefbare broeikas’ schreef gevelanalist Nico Hendriks dat jaar dat het binnenklimaat in het gebouw ondraaglijk was door het ontbreken van goed uitgedokterde en geteste zonweringsystemen.

Schadevergoeding

De Raad van Arbitrage voor de Bouw wees het Metzo College begin dit jaar een schadevergoeding toe van 2,3 miljoen euro omdat de schuine gevels bij regenval lekken. De schuine gevels worden als de veroorzaker van de lekkage gezien. Aannemer Schutte Bouw uit Zwolle werd door de Raad van Arbitrage voor de Bouw verweten, opdrachtgever Achterhoek VO onvoldoende te hebben gewezen op het risico dat er lekkage kon ontstaan door de schuine gevels.

Tornadodak

In 2008 berichtte Bouwwereld dat Poly-Ned Textielarchitectuur een zogenoemd tornadodak ontwikkelde als overkapping voor de binnentuin. Deze geïmproviseerde oplossing moest de temperaturen in de binnenruimtes van het schoolgebouw enigszins binnen de perken houden.  Het jaar daarop publiceerde we een artikel over het Metzo dat € 240.000 dat voor personeel was bedoeld, ging inzetten voor energiekosten en onderhoud van het gebouw. Het lesgebouw vertoonde sinds de ingebruikname in 2006 vele mankementen. Het gebouw kostte vooral meer aan energie dan gehoopt, omdat de school ’s zomers extra moest worden gekoeld.

Binnenklimaat nog steeds slecht

In juni 2014 schreef diezelfde Nico Hendriks onder de kop ‘Lelijke lekke gevels‘ een artikel waarin hij uiteenzet dat het Metzo College van Erick van Egeraat in augustus 2006 opgeleverd zou worde, maar dat dát er eigenlijk nooit echt van gekomen is. Het binnenklimaat was in dat jaar nog steeds beroerd en de gevels bleven al die jaren lekken en het hout is akelig groen geworden.

Toch zijn we als Bouwwereld bang dat de laatste aflevering van de Metzosoap nog lang op zich zal laat wachten.

Metzo College stelt aannemer aansprakelijk

Eenergie en onderhoud kost Metzo veel geld

Metzo wil aansprakelijkheid architect voor fouten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.