Ga naar hoofdinhoud

Scholen onder hellend dak

Architect Yushi Uehara heeft drie scholen, een kinderdagverblijf en een gymzaal gehuisvest in een gebouw dat grotendeels bestaat uit een dak. Het gebouw staat in de nieuwe Leeuwarder woonwijk Zuidlanden en is na de zomervakantie in gebruik genomen.

De van oorsprong Japanse architect liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de grote daken van de traditionele Friese boerderij.

Dakuitbouw
De traditionele vorm wordt doorbroken door vele dakuitbouwen. Die vervullen een belangrijke rol in de functionaliteit van het gebouw. Ze beperken het ruimteverlies onder het hellende dak en zorgen voor voldoende lichtinval.

Frisse lucht komt binnen via roosters op de knikpunten van de dakuitbouwen. Deze lucht wordt over een strook verlaagd plafond geleid, dat is voorzien van een stralingspaneel. De lucht wordt via de gangzones centraal afgezogen.

Film
GPTVFriesland maakte een filmpje (zie hieronder) ter gelegenheid van de ingebruikneming van het gebouw. Meer over deze school en de dakconstructie leest u in Bouwwereld 11, het themanummer daken.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan.

Meerdere foto’s van dit project:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *