Ga naar hoofdinhoud

Sheddak als energieleverancier

Ze waren typerend voor de textielfabrieken van Tilburg, en ze keren in die stad weer terug omdat ze de energiezuinigheid dienen: sheddaken. Op bedrijventerrein Vossenberg 2 gaat het in ieder geval gebeuren.

Drie bedrijven haalden de finale in een door de gemeente Tilburg en de provincie uitgeschreven prijsvraag voor het bedenken én kunnen toepassen van een energiesysteem dat een bedrijf minimaal 75 procent energieneutraal maakt. En het kan moeilijk toeval zijn: bij alle drie zit het sheddak in het voorstel.

Stroomproducent
De Tilburgse combinatie van architectenbureau Luijten Smeulders en ingenieursbureau Sinis maakt in zijn concept ‘e-turn-ity’ van de sheds holle spiegels die invallend zonlicht concentreren op een klein oppervlak. In het brandpunt zetten fotovoltaïsche cellen het licht om in elektriciteit. “Het dak wordt stroomproducent”, aldus ontwerper Steef Luijten.

In combinatie met het gebruik van de spouw tussen buiten- en binnenwand voor het inlaten (winter) en afvoeren (zomer) van warmte en het omdraaien van de glasgevel naar het noorden denkt de combinatie veel meer te kunnen dan alleen energie bespáren.

Per saldo zou een bedrijfshal van 7500 vierkante meter dubbel zoveel energie kunnen leveren als dat het gebruikt. “Zonder meer een extra plus”, oordeelde juryvoorzitter Ed Nijpels over het ontwerp.

Aantrekkelijk toe te passen
Dat de Tilburgse combinatie binnenkort ook daadwerkelijk samen met een bedrijf op Vossenberg 2 aan de slag kan, is daarmee nog niet gezegd. “Van belang is ook dat het idee voor ondernemers aantrekkelijk is om toe te passen. Die hebben nu ook andere dingen aan hun kop.”

De jury gaat daarover wikken en wegen. Op 22 april maakt ze bekend wie de prijsvraag wint. De twee tegenstrevers zijn de samenwerkende BAM-bedrijven en Volantis in samenwerking met VCENK architecten.

Bron: Brabants Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.