Ga naar hoofdinhoud

Shell opent technologiecentrum

Het aanzien van Amsterdam-Noord is aanzienlijk aan het veranderen nu Shell een nieuw technologiecentrum in gebruik heeft genomen. Shell is teruggegaan van 29 gebouwen op 27 hectare naar één gebouw op 7 hectare. De vrijkomende gronden worden gebruikt voor de bouw van de woonwijk Overhoeks. De voormalige Shell-toren Overhoeks gaat onderdeel uitmaken van deze nieuwe wijk aan het IJ.

Het nieuwe technologiecentrum (officiële opening woensdag 16 september 2009 door prins Willem Alexander) beslaat 80.000 m2 vloeroppervlak, bestaande uit laboratoria, kantoren en proefhallen. In het gebouw werken 1350 mensen.

Atrium
Het ontwerp is gemaakt door Jaap van der Steeg van Arcadis. Arcadis won destijds de prijsvraag met een ontwerp gebaseerd op verschillende aan elkaar gekoppelde gebouwdelen. Het definitieve ontwerp bestaat uit vijf parallelle gebouwen die onderling gekoppeld zijn door een glazen atrium van vijf bouwlagen hoog. Dit is de centrale as in het gebouw, met een lengte van 175 meter.

De aangrenzende gebouwen zijn in principe ook vijf bouwlagen hoog, maar de gevel is een extra bouwlaag doorgetrokken. Daardoor verdwijnen alle installaties op het dak uit beeld.

Woonwijk
Het Shell Technology Centre staat nu tussen de nieuwe woonwijk Overhoeks en meer industriële aan de noordzijde. Van der Steeg heeft daar in zijn ontwerp rekening mee gehouden. Het bedrijfsrestaurant en dergelijke zijn aan de woonwijkzijde geplaatst, terwijl een buitenterrein met proeffabrieksopstelling juist aan de industriële zijde is geplaatst.

Geen risico
Shell heeft geen angst om in de toekomst in de problemen te komen door de nabij gelegen woonwijk. “Door de intrede van de computer kunnen we experimenten nu op heel kleine schaal doen met slechts heel geringe hoeveelheden stoffen. Daardoor is er geen risico”, vertelt Shell-sitemanager Jo Peters. Hij wijst er daarbij ook op dat er ruim 1300 mensen in het gebouw werken. “Daar zijn we zuinig op. Er mag niets kunnen gebeuren.”

Veiligheid
Veiligheid staat bij Shell superhoog in het vaandel. Peters wijst er op dat de norm bij Shell is dat er maximaal één ongeval mag plaatsvinden per miljoen arbeidsuren. En dan ook nog slechts een ongeval in de categorie huisartsbehandeling. “In de bouw ligt dat 100 keer hoger.”

Aannemer Heijmans wist dat onder invloed van Shell bij dit project met een factor tien te reduceren. “Maar als ik mijn baas moet vertellen dat het ongevalscijfer op 10 per miljoen uren ligt, is dat voor hem onbegrijpelijk”, zegt Peters. Shell telt namelijk ongevallen op de bouwplaats mee in de cijfers.

“Maar uiteindelijk hebben we twee cijfers gepresenteerd: één voor de oude site en één voor de bouwplaats.” Shell gaat bij het voorkomen van ongevallen zelfs zo ver dat het verplicht is om de leuning vast te houden bij het gebruik van de trappen in het gebouw.

Energiezuinig
Het Technology Centre is een energiezuinig gebouw. Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. De elektriciteit voor de warmtepompen is afkomstig van het eigen windpark in de Noordzee en valt dus onder groene energie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.