Ga naar hoofdinhoud

Sint Maartenskliniek parkeert vijf lagen diep


Vandaag wordt de ondergrondse parkeergarage van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen geopend. De parkeergarage is bijzonder in Nederland omdat hij 5 lagen diep de grond ingaat. De garage biedt ruimte aan 700 auto’s, 40 motoren en 250 fietsen.

De parkeergarage is gebouwd ter plaatse van de oude bovengrondse parkeerplaats en daardoor direct naast de bestaande gebouwen. De Sint Maartenskliniek is gelegen in een beschermd natuurgebied. Door de unieke ligging op een stuwwal werd gekozen voor het ondergrondse bouwen.

Met behulp van een damwandconstructie van het type Berlinerwand, is de bouwput ontgraven. Bovenop de parkeergarage wordt volgend jaar gestart met de aanleg van een gebouw waarin onder andere het Reumacentrum van de Maartenskliniek een plek krijgt.

Ontwerp
Het uitgangspunt was een patiëntvriendelijke, lichte en ruime garage te ontwerpen. Dit komt nu tot uitdrukking in de ruime op- en afritten, het schuine inparkeren, de brede rijbaan en de extra aandacht voor de verlichting en kleurgebruik maar ook in de glazen liften.

De garage werd bouwkundig en constructief ontworpen door Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau uit Nijmegen en gebouwd door BAM Civiel Zuidoost BV.

Cijfers
Voor de realisatie van de parkeergarage werd 90 000 m3 zand afgegraven, 4000 m2 damwand hield de bouwput in stand. Er werd 7.462.700 kg beton verwerkt en 650 meter aan stalen balken dragen het ‘dak’ van de parkeergarage. 43,5 km kabel is gebruikt en 15.422 m2 kanaalplaatvloeren werden in de bouwput gehesen. De totale bouw koste 15 miljoen euro.

Video
Bekijk hier een video over het bouwproces van de parkeergarage (december 2008 – juni 2009) in vogelvlucht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Sint Maartenskliniek parkeert vijf lagen diep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.